Kazao je to za Faktor Ramiz Gušo, predsjednik Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo.

– Mi nismo tražili ništa novo, samo da se prepiše onaj stari kolektivni ugovor i da se potpiše, međutim Vlada ima problem sa GRAS-om i to je vjerovatno razlog zašto ne žele da se ugovor potpiše. Ministar saobraćaja Adnan Šteta i premijer Vlade KS Edin Forto koji su pozivani da razgovaraju sa nama više puta nisu se odazvali, dok je ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović dva puta razgovarao sa nama i on je za potpisivanje, međutim već mjesecima mi čekamo i podnosimo zahtjeve – kaže Gušo, te dodaje:

– Sada smo podnijeli zahtjev, ako hoće, hoće, ako neće, imat će probleme. Nezadovoljstvo radnika je kulminiralo i planiramo u srijedu održati press konferenciju na kojoj ćemo predstaviti stanje u komunalnim preduzećima.

Navodi da će, ukoliko ne dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora, uraditi sve što je po zakonu, od organizovanja štrajka do iskazivanja neposluha radnika.

– Deset je komunalnih preduzeća. Teško je stanje u Radu, GRAS-u, Vodovodu i kanalizaciji. Rok je davno istekao. Bio je rok od mjesec da se potpiše ili produži postojeći – navodi Gušo.