Radnički protesti

Radnici Vladi FBiH: Zrak do 2023. u fazi konsolidacije i ne smije u stečaj

Uz dugogodišnja obećanja da će se situacija stabilizirati - u firmi, koja je nekada zapošljavala 4.000 radnika, sada radi njih osamdesetak, a i oni nisu primili plate već šest mjeseci, iako su se prethodno sami odrekli 30% plate. Sve to u želji da ponovo krenu raditi, ali, unatoč konsolidaciji, opet nema informacije o novim projektima, samo ona da će pod stečaj. I tako ponovo najavljuju proteste.

Sindikalci i radnici firme Zrak saznali su da ih Vlada Federacije Bosne i Hercegovine planira staviti pod stečaj. Od nekadašnjeg giganta, ova firma danas zapošljava samo osamdesetak radnika, koji često ne dobiju plate. Zbog novih informacija o stečaju, ali i stanja u kojem se kompanija nalazi, najavljuju nove proteste pred Vladom Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako je konsolidacija firmi Zrak produžena do kraja 2023. godine, sindikalci kažu da su saznali da ih je Vlada Federcije odlučila staviti pod stečaj.

Godinama radnici ove kompanije pokušavaju ukazati na brojne malverzacije, a kažu da je posljednja predugovor o kupoprodaji zemljišta u vlasništvu firme. Iz Sindikata metalca poručuju da je u pitanju pravno uokvirena mafija, kojoj je cilj uništiti ovu nekada veliku kompaniju.

“Ko je u tom lancu, sami možete zaključiti, u odnosu na sve što se dešava od strane većinskog vlasnika kao i od uprave. U cijeloj ovoj priči ne možemo zanemariti Nadzorni odbor, koji je jedna nedodirljiva tačka i koja ničim nije pokušala opravdati svoje zvanje i odgovornost”, kazao je potpredsjednik Sindikata metalaca Almir Salihović.

Uz dugogodišnja obećanja da će se situacija stabilizirati – u firmi, koja je nekada zapošljavala 4.000 radnika, sada radi njih osamdesetak, a i oni nisu primili plate već šest mjeseci, iako su se prethodno sami odrekli 30% plate. Sve to u želji da ponovo krenu raditi, ali, unatoč konsolidaciji, opet nema informacije o novim projektima, samo ona da će pod stečaj. I tako ponovo najavljuju proteste.

“Pokušavamo izbjeći tu situaciju da mi moramo doći pred Vladu Federacije. Nećemo mi doći na sat-dva, nek budu svjesni toga. Mi ćemo doći sa šatorima. Doći ćemo pred Vladu Federacije sa šatorima pa nek nas svi mjesec dana gledaju i nek svi znaju o kakvoj se vladi radi”, poručio je Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije Zrak.

Podršku traže od svih građana, a kažu da su već boračke organizacije odlučile biti uz njih.

“Kažu, svojim tijelima će braniti ovu firmu, s obzirom na to da znaju šta je Zrak bio u ratu, šta je značio za odbranu grada i odbranu države”, istakao je je radnik Zraka Mirsad Ademović.

Odustati kažu neće. Do sada su podnosili krivične prijave, a najavljuju i nove. Žele da rade i kažu da bi mogli početi raditi čim bi imali projekat. Naglašavaju da firma ima veliku perspektivu sa 90% mladih u udjelu zaposlenih te da neće dozvoliti da nekadašnji gigant stavi ključ u bravu.

Pogledaj više

Građani u akciji