Građanski aktivizam

Reagujući na žalbu mještana MZ Poriče, Ombudsmen za ljudska prava obratio se Općinskom vijeću Bugojno

Sa sjednice OV Bugojno (Foto: Bug.ba)
Netransparentnost i neuvažavanje mišljenja građana i odbijanje da se o njima raspravlja, uz donošenja odluka bez neophodnih preduslova, karakteristični su znaci sistemske korupcije.

Na adresu Općinskog vijeća Bugojno juče, 10.11., stigao je zahtjev Institucije ombudsmena za ljudska prava, kao odgovor na žalbu mještana mjesne zajednice Poriče kod Bugojna, koju su uputili Instituciji ombudsmena početkom augusta 2022. godine. U dokumentu, koji je upućen predsjedavajućem OV Bugojno, zahtjeva se da OV dostavi izjašnjenje na žalbu mještana MZ Poriče i pokrenutu građansku inicijativu iz maja 2022. godine, te objašnjenje ako odluka o građanskoj inicijativi nije donesena, zašto nije? Rok za dostavljanje odgovora ombudsmenima je sedam dana.

Prema mišljenju mještana MZ Poriče, okupljenih u neformalnu grupu Poriče Bugojno, problemi sa nezakonitom koncesijom su započeli krajem 2021. godine kada je OV Bugojno izglasalo spornu Odluku o davanju prethodne saglasnosti privrednom društvu „Kvatro“ d.o.o. Bugojno za istraživanje i eksploataciju kamena dolomita na lokalitetu Bukovački potok, koji pripada MZ Poriče. Sporna Odluka je donesena od strane  vijećnika SDA, koji imaju većinu u Vijeću, dok su svi vijećnici opozicije bili protiv. Odluka je donesena bez ijednog dokumenta, analize, procjene uticaja na okoliš, bez javne rasprave i mišljenja mještana koji žive u neposrednoj blizini potencijalnog kamenoloma, samo na osnovu „želje“ investitora da bi na tom mjestu započeo eksploataciju.

Mještani MZ Poriče su odmah nakon donesene Odluke započeli borbu protiv nje i kamenoloma na ovom području. Održan je zbor građana, na kojem su se prisutni jednoglasno izjasnili protiv te odluke, pokrenuta je peticija, koju je svojim potpisima podržalo 1100 mještana i dostavljena je građanska inicijativa OV Bugojno za izjašnjenje o njihovim zahtjevima.

„Ono što nas je posebno naljutilo, razočaralo, uvrijedilo, je da i pored svih naših jasno izraženih stavova, zahtjeva i argumenata, Vlada SBK i resorno Ministarstvo privrede SBK donose Odluku o dodjeli koncesije u maju 2022. godine, da bi ministar privrede Nisvet Hrnjić već za par dana potpisao ugovor o koncesiji sa privrednim društvom Kvatro“, ističu aktivisti neformalne grupe građana Poriče. „Odgovor ministra na naš upit bio je: Sve je po Zakonu!“

No, ne izgleda baš tako.

„Mišljenja smo da će se OV Bugojno, zajedno sa načelnikom Bugojna, morati izjasniti po našoj inicijativi i dostaviti odgovor Instituciji ombudsmena za ljudska prava  BiH“, ističu aktivisti. „Mi smo kontaktirali predsjedavajućeg OV, koji je podržao zahtjeve mještana da se održi posebna sjednica OV na ovu temu, ali njegov odgovor je bio da Klub vijećnika SDA ne želi nikakvu sjednicu, a kako su oni većina za sada nije moguće zakazivanje takve sjednice“, ističu aktivisti.

„Svi argumenti za poništenje Odluke OV Bugojno su na našoj strani, mi ćemo nastaviti svoju borbu na svim poljima, imamo podršku svih mještana MZ, građana Bugojna, vijećnika iz opozicije ali i kantonalne rudarsko-geološke inspekcije, čiji inspektori su redovno na terenu i prate poštivanje Zakona. Poništenjem Odluke OV Bugojno, resorno ministarstvo bi moralo, po Zakonu, poništiti i sporni Ugovor o koncesiji“, zaključuju aktivisti Mz Poriče.

Dodajmo još samo da su netransparentnost i neuvažavanje mišljenja građana i odbijanje da se o njima raspravlja, uz donošenja odluka bez neophodnih preduslova, karakteristični znaci sistemske korupcije.

Građani u akciji