Regija i svijet

‘Reporteri bez granica’ podnijeli prijavu međunarodnom sudu: “Razmjeri ratnih zločina nad novinarima zahtijevaju hitnu istragu!”

Foto: Zohra Bensemra, Reuters, Pixsell
Zbog ratnih zločina nad civilima u Gazi, ‘Reporteri bez granica’ podnijeli su prijavu Međunarodnom kaznenom sudu. Radi se u ubojstvima devetoro novinara koji su stradali dok su izvještavali s terena nakon početka izraelskih udara na Gazu 7. listopada ove godine. Dvoje ih je teško ozlijeđeno, a u granatiranju su uništena dopisništva više od 50 medijskih kuća.

Prema podacima RSF-a, od početka rata između Izraela i Hamasa ubijena su 34 novinara, od kojih je najmanje 12 ubijeno tijekom svog rada – desetoro u Gazi, jedan u Izraelu i jedan u Libanonu.

“Razmjeri, ozbiljnost i kontinuitet međunarodnih zločina usmjerenih protiv novinara, posebice u Gazi, zahtijevaju hitnu istragu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda, na što pozivamo još od 2018. godine. Trenutačni tragični događaji pokazuju žurnu potrebu za djelovanjem ICC-a”, naglasio je glavni tajnik Reportera bez granica Christophe Deloire.

Prijava koju je podnijela međunarodna udruga odnosi se na osmero palestinskih novinara koji su ubijeni u izraelskom bombardiranju civilnih područja u Gazi i izraelskog novinara koji je stradao 7. listopada dok je izvještavao o napadu Hamasa na njegov kibuc.

“Napadi palestinskih novinara u Gazi odgovaraju definiciji neselektivnog napada prema međunarodnom humanitarnom pravu i stoga predstavljaju ratne zločine prema članku 8.2.b. Rimskog statuta. Čak i ako su ovi novinari bili žrtve napada usmjerenih na legitimne vojne ciljeve, kako tvrde izraelske vlasti, napadi su ipak prouzročili očito prekomjernu i nerazmjernu štetu civilima, te još uvijek predstavljaju ratni zločin prema ovom članku.

Smrt izraelskog novinara predstavljala je namjerno ubojstvo osobe zaštićene Ženevskim konvencijama, što je ratni zločin prema članku 8.2.a. Rimskog statuta ICC-a”, navedeno je u dokumentu.

Ovo je treća prijava tužitelju ICC-a zbog ratnih zločina nad palestinskim novinarima u Gazi od 2018. Prva je podnesena u svibnju 2018. zbog novinara koji su ubijeni ili ozlijeđeni tijekom prosvjeda “Veliki marš povratka” u Gazi.

Druga je podnesena u svibnju 2021. nakon izraelskih zračnih napada na više od 20 medijskih kuća u Pojasu Gaze.

RSF je podržao i žalbu koju je podnijela televizijska kuća Al Jazeera zbog ubojstva palestinske novinarke Shirin Abu Akleh na Zapadnoj obali 11. svibnja 2022. godine.

Nedavno je objavljena i videorekonstrukcija događaja s granice između Izraela i Libanona u petak 13. listopada kad je u bombaškom napadu poginuo Reutersov izvjestitelj, kad su dva udarca različitog intenziteta, u razmaku od tridesetak sekundi, precizno pogodila mjesto gdje je stajalo ukupno sedam novinara. Stajali su na tom mjestu kako bi pokrivali razmjenu vatre između snaga Hezbollaha i izraelske vojske.

U prvom udaru ubijen je Reutersov fotoreporter Issam Abdallah, a teško je ozlijeđena dopisnica Agencije France-Presse (AFP) Christina Assi, dok je u drugom dignuto u zrak vozilo Al Jazeere u neposrednoj blizini, ranivši nekoliko njihovih kolega.

Ovih dana i predsjednica Odbora za zaštitu novinara Jodie Ginsberg u upozorila je kako je iza nas najsmrtonosniji tjedan u posljednjih 30 godina, od početka najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba. Ginsberg je pozvala vlasti Izraela da istraži ubojstva čak 12 novinara, koliko ih je poginulo u minulih tjedan dana u napadima koji su stigli s njihove strane. Ozlijeđeno ih je osmero, a dvoje je nestalih.

“I novinari su civili. Oni nisu mete – potrebni su svijetu kako bi bili oči i uši u ovom ratu…”, kazala je Jodie Ginsberg.

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije