Građanski aktivizam

Robert Oroz: “Nijedna rijeka ne teče bezveze”

*
"Pliva i Janj su neke od naših najvrijednijih rijeka i svakako treba biti jako oprezan kako postupati s njima."

Janj i Pliva su dvije rijeke na području opštine Šipovo. Prema najavama planirale hidroelektrane funkcionisale bi u okviru “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Osnivanje preduzeća ideja je Milana Kovača, načelnika Šipova, koji je tu informaciju potvrdio i novinarima.

“Mi imamo pet rijeka u Šipovu. Tih pet rijeka teče bezveze i niko od njih koristi nema”, rekao je Kovač za Nezavisne novine.

Robert Oroz, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine rekao je da svaka ljudska aktivnost na rijekama, i uopšte u prirodi, ima svoj uticaj na njih.

“Sad koliki će taj uticaj biti zavisi od mnogo faktora. Gradnja bilo kakvih objekata na rijekama, ali i u blizini njihovih korita, jako negativno djeluje na sav biljni i životinjski svijet koji se milionima godina plilagođavao baš za tip staništa. Nežalost, mi još nemamo nikakvih pobližih informacija o ovim projektima da bismo mogli dati bilo kakav komentar”, rekao je za BUKU Oroz.

Dodaje da, ukoliko pogledamo u istoriju, oduvijek su se naselja pravila u dolinama rijeka, jezera i potoka baš zbog blagodati koje njihova voda pruža, tako da nijedna rijeka ne teče “bezveze”.

“Pliva i Janj su neke od naših najvrijednijih rijeka i svakako treba biti jako oprezan kako postupati s njima. Treba spomenuti da je, prije nešto više od godinu dana, Komitet za svjetsku baštinu UNESKO proglasio prašumu Janj kod Šipova prirodnim dobrom od svjetskog značaja, čime je  postala prvo  prirodno dobro iz Republike Srpske i BiH koje je uvršteno na Uneskovu listu svjetske baštine. To vam jasno govori  o kakvim se jedinstvenim vrijednostima ovdje radi”, kaže naš sagovornik.

Na kraju Oroz kaže da je veoma važno zaštititi ovakve krajolike, jer je voma malo rijeka u Evropi koje su sačuvane u svom prirodnom i divljem obliliku i ukoliko se svi zajedno ne potrudimo da ih čuvamo za buduće naraštaje, mi ćemo biti posljednje generacije koje ih pamte.

“Kod ovakvih projekte veoma je bitno da se šira javnost uključi od samih početaka. Posebno tu mislim na stručnjake iz ove oblasti i lokalno stanovništvo. Mi kao Koalicija ćemo se svakako potruditi da ovo pratimo, analiziramo, te o tome blagovremeno izvještavamo javnost”, kaže Oroz.

Građani u akciji