Građanski aktivizam

“Mi smo navikli na napade i bahato ponašanje ali ne odustajemo od borbe za rijeke”

Ovim napadom javna rasprava je i prekinuta, ona nije formalno završena, a aktivisti su imali dosta toga još da kažu na ovu temu što im nije bilo omogućeno.

Javna rasprava u Mostaru o Nacrtu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH prekinuta je vrijeđanjem aktivistice i pravnice iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini.

“Predstavnik investitora Filip Kozina, inače vlasnik male hidroelektrane u Općini Prozor – Rama, u nedostatku argumenata, počeo je svoj bahati i bezobrazni nastup prema kolegici Emini Veljović, okolišnoj pravnici Aarhus centar u Bosni i Hercegovini. Ovaj gospodin Kozina, koji za sebe kaže da je po zanimanju kočijaš, nije prestajao s uvredama ni nakon molbi i upozorenja uposlenika Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije”, rekli su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACTi dodaju da najopštije osuđuju uvrede upućene aktivistici.

“Znamo da ste nervozni, jer su ugroženi biznisi koji donose milione maraka čistog profita privatizacijom i uništavanjem zajedničkih dobara, ali narod ove države je rekao svoj stav i malim hidroelektranama je odzvonilo! Pozivamo zakonodavnu i izvršnu vlast u Federaciji BiH i cijeloj BiH da što je moguće prije usvoji zakonska rješenja koja će zabraniti izgradnju ovih ekocidnih postrojenja na našim predivnim rijekama”, ističu.

iz Centra za životnu sredinu najoštrije su osudili jučerašnji napad i vrijeđanje pravnice iz Aarhus centra u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je samo jedan u nizu napada kojima su ekološki aktivisti širom BiH svakodnevno izloženi zbog svog djelovanja i rada. Našoj kolegici Emini Veljović pružamo punu podršku i upozoravamo sve koji se ponašaju poput gospodina investitora da prijetnje i uvrede nikad nisu i nikad neće zaustaviti borbu za rijeke”, istakli su iz Centra za životnu sredinu.

Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge Gotuša i glavni koordinator Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine rekao je za BUKU da ovaj napad govori kako je prisutna nervoza među investitorima, jer je sve veća pažnja medija kada je ova tema u pitanju.

“Ovo nije prvi napad na aktiviste, samo je jedan od onih koji su bili live snimani. Mi smo navikli na napade i bahato ponašanje ali mi ne odustajemo od borbe za rijeke”, rekao je Oroz.

Robert je rekao da je ovim napadom javna rasprava i prekinuta, ona nije formalno završena, a aktivisti su imali dosta toga još da kažu na ovu temu što im nije bilo omogućeno.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije