Radnički protesti

Rudari najstarijeg rudnika uglja u BiH najavili štrajk 16. avgusta

“Zahvaljujući neinvestiranju i nesprovođenju odluka koje je potpisala JP EP BiH, u vrijednosti cirka 158 miliona KM, koje su trebali da ulože a nisu uložili ništa, rudnik dovode u stanje da ne može da odgovori zadatku,”

Uprava Rudnika mrkog uglja Kreka u Tuzli, na sjeveru Bosne i Hercegovine, zbog slabe proizvodnje uglja donijela je odluku da trećinu rudara pošalje na takozvano “čekanje”, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik sindikalne organizacije Rudnika Kreka, Zuhdija Tokić u srijedu, 4. avgusta.

Zbog toga je za 16. avgust najavljen štrajk radnika i protesti u Tuzli i Sarajevu, a zbog odluke koja je, kako kaže Tokić, nezakonita spremaju se i tužbe protiv uprave.

Najstariji rudnik uglja u BiH, koji djeluje u okviru koncerna Javnog preduzeća Elektroprovrede BiH (JP EPBiH), ima 2.100 zaposlenih i već godinama se suočava sa finansijskim problemima.

“Zahvaljujući neinvestiranju i nesprovođenju odluka koje je potpisala JPEPBiH u vrijednosti cirka 158 miliona konvertibilnih maraka (KM) (80.6 miliona eura) koje su trebali da ulože, a nisu uložili ništa, rudnik dovode u stanje da ne može da odgovori zadatku,” kaže Tokić.

Prema odluci uprave, radnici “na čekanju’” primat će 60 posto osnovne plaće koja u prosjeku iznosi oko 1.000 konvertibilnih maraka (500 eura), a više od 75 posto radnika su zaduženi. Ova odluka na snagu je trebala stupiti 1. augusta, ali još uvijek nije provedena, kaže Tokić.

“Mi smo došli u situaciju da te radnike šaljemo u potpunu neizvjesnost,” kaže Tokić.

Navodi da je od ulaska rudnika u koncern EPBiH, 2009. godine, prepolovljen broj radnika u rudniku.

“Mi danas u rudnicima nemamo osnovna sredstva za rad. Zahvaljujući takvim uslovima rada normalno je da ne možete dati proizvodnju kakva ona treba biti za poštivanje kolektivnog ugovora,” priča Tokić.

Kaže da i trenutno niska cijena uglja ne može pomoći oporavku poslovanja.

Elektroprivreda BiH je u aprilu 2021. godine pokrenula proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.

EPBiH je od 2009. do 2020. godine u modernizaciju rudnika uložila 312 miliona KM (160 miliona eura), no i pored toga stanje u sedam rudnika koji posluju u okviru koncerna EPBiH je daleko od očekivanog, saopšteno je iz JP EPBiH 10. maja.

U navedenom razdoblju broj uposlenih u rudnicima smanjen je sa 10.460 na 7.519 osoba, izvršeno je ujednačavanje naknada za topli obrok i regres na nivou koncerna EPBiH, prosječna plata povećana je sa oko 800 KM na 1.200 KM, kazali su iz EPBiH.

Usprkos ulaganjima nije postignuta ekonomska održivost rudnika, a dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 920 miliona KM, dok je ukupni gubitak u 2020. godini bio 79 miliona KM, naveli su u saopštenju.

Hiljade rudara u Federaciji BiH štrajkovali su u martu zbog neisplaćenih plata nakon što je Poreska uprava FBiH blokirala račune rudnika uglja zbog poreskih dugovanja.

Pogledaj više

Građani u akciji