Radnički protesti

Rudari u Federaciji BiH održali jednosatni štrajk upozorenja

Narednih dana će sindikati radnika rudnika u FBiH analizirati stanje i čekati odgovore. Ako do usaglašavanja ne dođe, najavit će datum stupanja u generalni štrajk.

Nakon što je prethodna godina obilježena brojnim štrajkovima rudara sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, ni ova, čini se, ne može proći bez sličnog scenarija. Tako su (26.09.) rudari organizovali jednosatni štrajk upozorenja tokom kojeg je obustavljena proizvodnja, a kao razlog navode to što im obećanje koje se tiče usaglašavanja detalja kolektivnog ugovora još nije ispunjeno. Pregovori su, objašnjavaju, trebali biti završeni do kraja septembra, no sat otkucava. Pokušali su, kažu iz Sindikata, početi pregovarački postupak, ali ostali su uskraćeni za odgovor od nadležnih. Zbog toga su bili prinuđeni na štrajk upozorenja.

„Spremni smo, potpuno spremni za pregovarački proces. Spremni precizno i jasno obrazložiti svaki prijedlog izmjene i dopune važećeg kolektivnog ugovora koji je na snazi do kraja ove godine. Spremni saslušati sve oni koji imaju šta da kažu o našim prijedlozima“, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Odgovor na pitanje hoće li doći do pregovora u narednih nekoliko dana nismo dobili ni mi. Iz Elektroprivrede su nam kratko kazali da je adresa za ovo pitanje Vlada Federacije koja je pregovarač sa sindikatima, a mi do trenutka objave ovog priloga nismo uspjeli stupiti u kontakt sa resornim ministrom Nerminom Džindićem. Iz Sindikata kažu  – ako do pregovora ne dođe, do generalnog štrajka sigurno hoće.

„Nisu to nikakvi zahtjevi koji se ne mogu ispoštovati. S obzirom na stanje koje jeste u energetskom sektoru u svijetu, problemi sa nabavkom uglja – gdje je ugalj kao zlato, dovoditi rudare da moraju biti prinuđeni da generalnim štrajkom pokušaju dobiti to, a zna se da ćemo mi to uraditi, krajnje je neodgovorno i nekorektno“, upozorava Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka.

Husić još dodaje kako nikome neće dozvoliti da se u rudnicima uglja u FBiH, u jednoj ovakvoj situaciji, kreira stanje kakvo je bilo u novembru.

Rudari nisu zaslužili da rade bez granskog kolektivnog ugovora i nije im jasno, objašnjavaju sindikalisti, da dolazi do ovoga sada kada je ostalo još samo da se usaglasi visina satnice. Da su zahtjevi opravdani, potvrđuju i radnici rudnika koji još jednom podsjećaju i na teške uslove rada.

„Pa, ja mislim – ako za rudara nije, onda za koga jest? Ja mislim da rudar jedino svoju platu i zaradi što se tiče naših poslova.  Što se tiče jame Mramor, svako zna tu priču, mi radimo najstarijom metodom otkopavanja – komorno-stubnom metodom“, kaže Alen Redžić, nadzornik proizvodnje u jami Rudnika Mramor.

Iako rade sa zastarjelom opremom i nerijetko u uslovima opasnim po život, rudari daju svoj maksimum i spremni su da podmire tržište – ne samo Federacije nego i BiH i šire, ali pod uslovom da nadležni promijene pristup.

„Da osposobe rudara, da rudar bude pokretačka snaga narednih godina po pitanju energije, energenata potrebnih za domaćinstva i industriju“, ističe Senad Sejdić, predsjednik Sindikata Rudnika Mramor.

Narednih dana će sindikati radnika rudnika u FBiH analizirati stanje i čekati odgovore. Ako do usaglašavanja ne dođe, najavit će datum stupanja u generalni štrajk koji će značajno utjecati na već postojeće probleme s nabavkom uglja. O resursima se mora brinuti, a radnici se moraju poštovati, zaključili su sindikalisti.

Oznake
Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije