Radnički protesti

Rudarima u Zenici ne uplaćuju se rate kredita. Za 1. maj moguć veliki protest

"Uz rješavanje ove situacije u Zenici, sačekat ćemo još sedam dana da vidimo ima li pomaka u pregovorima. Ukoliko oni izostanu, organizovat ćemo za 1. maj veliko protestno okupljanje pred Vladom FBiH i EPBiH u Sarajevu kao što je bilo prije godinu, a ne isključujemo ni stupanje u generalni štrajk."

U ponedjeljak su više od pet sati u Sarajevu trajali pregovori sindikalnih predstavnika radnika u rudnicima sa pregovaračkim timovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Elektroprivrede BiH (EPBiH), rudnika Koncerna…, a tema je bila kolektivni ugovor.

– Donijeli smo odluku da se privremeno povučemo iz pregovarčkog procesa. Rudari su jedinstveni, to je stav oba granska sindikata. Na jučerašnjem sastanku predstavnici EPBiH i rudnika Koncerna nisu ni imali prijedloge kako bi trebao izgledati taj kolektivni ugovor.

Dalje, prijedlog Rudnika Banovići u dobroj mjeri je neprihvatljiv za sindikat. Mi smo se tri mjeseca pripremali za ove pregovore i onda nas dočeka ovakav odnos – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

Husić ističe kako imaju i poseban razlog za povlačenje iz pregovora.

– U Rudniku Zenica već drugi mjesec zaredom plaće nisu isplaćene u punom iznosu. Naime, uprava ne uplaćuje rate na ime kredita koje su mnogi radnici podigli. Šta to znači ljudima u ovom vremenu kada cijene skaču skoro pa na dnevnoj bazi, ne treba posebno objašnjavati.

Zato su trenutno u Zenici u toku samo one radne aktivnosti na koje nas obavezuje zakon. Imamo angažovane timove za taj segment. Ljudi su u jednoj situaciji radničkog neposluha. Zahtijevamo od EPBiH i uprave rudnika da taj problem hitno riješi – ističe Husić.

Naš sagovornik naglašava kako će do 26. aprila sačekati hoće li pregovori u vezi sa kolektivnim ugovorom ići u pozitivnom smjeru. U protivnom, spremni su, kako govori Husić, na sve dozvoljene vidove sindikalne borbe.

– Uz rješavanje ove situacije u Zenici, sačekat ćemo još sedam dana da vidimo ima li pomaka u pregovorima. Ukoliko oni izostanu, organizovat ćemo za 1. maj veliko protestno okupljanje pred Vladom FBiH i EPBiH u Sarajevu kao što je bilo prije godinu, a ne isključujemo ni stupanje u generalni štrajk.

Moram naglasiti da se u nekim rudnicima namjerno proizvodi kriza kako bi se kazalo: “Evo kako se ponašaju radnici, s njima ništa ne može funkcionisati”. Taj pokušaj neće proći – poručuje Husić.

Pogledaj više

Građani u akciji