Regija i svijet

Rusija – Zatvoreni opozicionar Kara-Murza: ‘Cijena ćutanja je neprihvatljiva’

"Mislim da ne bih imao pravo da pozivam ljude na akciju da sam ostao negdje drugdje na sigurnom", napisao je Kara-Murza.

Zatvoreni opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, koji se suočava sa zatvorskom kaznom od 24 godine zbog veleizdaje i drugih optužbi, kaže da se ne kaje zbog svojih akcija iako su ga one koštale života gotovo dva puta.

Odgovarajući na pitanje BBC-ja putem pisane izjave poslane iz pritvora u Moskvi, Kara-Murza ne napisao da je “cijena ćutanja neprihvatljiva” u Rusiji kakva je ona trenutno i da to na neki način znači “biti saučesnik” politike predsjednika Vladimira Putina.

“Mislim da ne bih imao pravo da pozivam ljude na akciju da sam ostao negdje drugdje na sigurnom”, napisao je Kara-Murza (41).

Opozicioni političar je pritvoren u aprilu u osuđen na 15 dana zatvora pod optužbom opiranja policiji. Kasnije je optužen da je širio lažne informacije o ruskoj vojsci tokom govora koje je držao u Arizoni u Sjedinjenim Državama.

Prošlog mjeseca optužba za veleizdaju je pridodata listi prekršaja sa kojima se suočava zbog njegove navodne dugogodišnje saradnje sa državama članicama NATO saveza. Kara-Murza je odbacio optužbe nazivajući ih politički motivisanim.

Putin je počeo sa ućutkivanjem njegovih oponenata tokom godina putem zakona koji su ograničavali slobodu govora i civilno društvo u Rusiji. Ta kampanja je intenzivirana od kada je pokrenuta invazija na Ukrajinu u februaru.

“Kremlj želi da pokaže da su Putinovi oponenti izdajnici… ali pravi izdajnici su oni koji uništavaju bogatstvo, reputaciju i budućnost naše zemlje zarad lične moći, ne oni koji ustaju protiv njih”, napisao je Kara-Murza.

U oktobru Kara-Murza je dobio godišnju nagradu za ljudska prava Vaclav Havel od Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PACE) kojom se odaje počast “izvanrednom” djelovanju u civilnom društvu u odbrani ljudskih prava.

Human Rights Watch (HRW) je osudio optužbe protiv Kara-Murze kao “neutemeljene” navodeći da je “bolno očigledno” da Kremlj vidi Kara-Murzu kao “direktnu i neposrednu prijetnju”.

Sin uticajnog novinara koji se takođe zvao Vladimir, a koji je preminuo 2019. godine, mlađi Kara-Murza bio je nekoliko godina TV dopisnik iz Washingtona, a kasnije je radio za politički projekat koji je pokrenuo bivši tajkun Mihail Hodorkovski, prominentni Putinov suparnik koji sada živi u Zapadnoj Evropi nakon što je proveo više od decenije u strogom zatvoru u Rusiji.

Bliski saradnik ubijenog lidera ruske opozicije Borisa Njemcova, Kara-Murza se razbolio u dva navrata u Moskvi, 2015. i 2017. godine – imamo je simptome trovanja.

Uzorci tkiva koji su iz Rusije prokrijumčarili njegovi rođaci predani su FBI-u koji je istraživao njegov slučaj kao “namjerno trovanje”.

Laboratorije u Sjedinjenim Državama takođe su provele opširne testove uzoraka, ali dokumenti koje je objavilo američko ministarstvo pravde navode da nisu mogli da donesu definitivni zaključak.

Kremlj je poricao povezanost sa ovim incidentima.

Građani u akciji