Građanski aktivizam

Sa novoizabranim gradonačelnikom Mostara, o problemu nelegalne gradnje na Bijelom Brijegu

Predstavnici neformalne grupe građana, okupljene oko inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“, sastali su se danas, 03.03., sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

Iz prethodnog perioda novoizabrani gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, naslijedio je čitav niz ozbiljnih problema i grupe nezadovoljnih građana, koji već dugo ukazuju na njih. Problemi su različiti, od nelegalne deponije, preko sumnjivih dozvola za gradnju mini hidroelektrana, pa do nelegalne gradnje višespratnica na gradskom području. Zajednički imenilac im je potencijalna korupcija u pozadini, bahatost vlastodržaca i nezainteresovanost za mišljenje, potrebe i interese građana.

Danas, 03.03., Gradonačelnik Kordić sastao se sa predstavnicima neformalne grupe građana okupljene oko inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“. Sastanku je prisustvovala i načelnica Odjela za urbanizam Marina Deronjić.

Građani su ovom priliku gradonačelnika pobliže upoznali s nepravilnostima i nezakonitostima oko novoizgrađenog stambeno-poslovnog objekta na Bijelom Brijegu. Zbog koga su podnijeli kaznene prijave protiv Zdravka Čuljka i Ljube Bešlića, te, inspektora Nebojše Šarića.

Gradonačelnik Kordić se obavezao da će, u sljedeće dvije sedmice, napraviti niz sastanaka s odgovornim ljudima za ovu oblast, nakon čega će se organizovati zajednički sastanak kako bi se iznašlo najbolje rješenje ovog problema.

Na sastanku je zaključeno da grad ima niz problema po pitanju ilegalne gradnje, od kada ne postoji Gradsko vijeće.

“Nakon dugo godina tapkanja u mraku, zahvalni smo novoizabranom gradonačelniku Kordiću na prijemu i uključivanje u problematiku te vjerujemo kako će ova praksa, kao i njen ishod, potaknuti i druge stanare u  Mostaru da se ohrabre u borbi za svoja prava i ljepši Mostar”, izjavili su iz neformalne grupe građana „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“.

No, iskustvo sa našim političarima nalaže krajnji oprez i vrlo ograničeni optimizam. Djela su ono što će pokazati postoji li stvarna razlika aktuelne vlasti u odnosu na njene prethodnike. Ili se radi samo o “kozmetičkim promjenama”.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije