Vijesti

Sa protestnog okupljanja u Kotorskom: Mještani nadležnim poručuju da žele da im se heksan što prije iseli iz dvorišta

Aktivisti neformalne grupe građana „Za Kotorsko bez Heksana“, okupljeni oko inicijative za izmještanje svojevrsne ekološke bombe iz dobojskog naselja Kotorsko, danas, 5.5., kao što su prethodno i najavili, spremali su se organizovano dočekati predstavnike banke založnika nad imovinom propale fabrike suncokretovog ulja "BIOIL" i firmi kojima bi ona povjerila posao uklanjanja heksana, odnosno zbrinjavanja ostataka ove hemikalije u fabričkim rezervoarima. No, nisu ih i dočekali.

Prema nezvaničnim informacijama, “ZiraatBank” je iznenada promjenila prvobitni plan da se sa predstavnicima lukavačkog “Kemeko” i tešanjskog “Belif” direktno, u Kotorskom, dogovore oko  izmještanja heksana iz ovog naseljenog mjesta 16 kilometara udaljenog od Doboja.

“Saznali smo da su dan ranije uzeti uzorci iz tri rezervoara u krugu fabrike, moguće je da su saznali za naše namjere okupljanja. Istina, mi nismo planirali veće okupljanje koje bi bili u obavezi da prijavljujemo Policijskoj stanici Doboj, vodili smo računa i o epidemiološkim mjerama i ograničenjima, već smo samo htjeli, sa ispisanim porukama na transparentima, da im poručimo da želimo da se što prije izmjesti opasni otpad iz naselja”, izjava je predsjednika savjeta Mjesne zajednice i člana grupe Mehmeda Trnjanina, koji smatra da su i na ovaj način postigli svoj cilj okupljanja i skretanja pažnje na problem.

Sa  njim se slažu i ostali članovi grupe, koji su se ukupli daanas pred fabrikom sa porukama “Uklonite heksan iz Kotorskog”, “Smijemo li živjeti kraj ekološke bombe?”, “Opšta opasnost! Ko je odgovoran?” i drugim.

“Naša kuća, sa više članova domaćinstva, je jedna od najbližih fabrici i opasnosti od heksana. Dvije godine bezuspješno ukazujemo na opasnost i problem, ali je sve do sada, dok se nismo organizovali, izgleda bilo uzalud”, riječi su Sime Đorđevića. A njegova komšinica i takođe član grupe Smiljka Savić dodala je da je njena kuća još bliža i da želi što prije da joj se “heksan iseli iz dvorišta”.

Nisveta Huskić je mišljenja da opasnost od eventualnog curenja i eksplozije heksana ne prijeti samo njihovom naselju, već da bi posljedice bile i šire, po susjedne MZ Johovac, Foču, Čivčije i Buikovac.

Od novih detalja u vezi ovog slučaja, tu su za sada još uvijek nezvanične informacije, da u tri rezervora ima približno 40 tona heksana, umjesto prvobitno procjenjenih 30. I da se o njegovom izmještanju i zbrinjavanju, pošto u BiH ne postoje uslovi za to, pregovara sa Austrijom.

Takođe, nezvanično saznajemo, da će “ZiraatBank” posao povjeriti lukavačkom “Kemeko-BH”, koji se već specijalizovao za ovakve poslove. Podsjećamo, Lukavčani su izmjestitili i italijanski otpad iz Drvara, a sa Gradom Mostarom su sklopili ugovor o zbrinjavanju mulja iz postrojenja za preradu otpadnih voda, koji će se izvesti upravo u Austriju, gdje postoji razvijena industrija za preradu ovakvih muljeva.

Osim „Kemeko-BH“, u posao bi se trebala uključiti i firma “Gree Tank” iz Gradiške, licencirani prevoznik za te vrste otpada. A nakon toga i Tvornica hemijskih proizvoda “Belif” iz Tešnja, jer je neophodno zbrinuti tankove iz kojih se isprazni heksan. Odnosno, njih je potrebno napuniti sa 75 hiljada litara vode i 27 hiljada litara permanta i ostaviti otvorene da za duži vremenski period ispare i time učine rezevroare bezbjednim. Naime, u protivnom bi i ispražnjeni zatvoreni rezervoari predstavljali opasnost i mogli eksplodirati, a isparavanja bi bila opasna u sjedinjenju sa kiseonikom i kada bi ostali otvoreni bez punjenja vodom i permantom.

U svakom slučaju, Kotorani poručuju da se neće umoriti od borbe da se opasne hemikalije uklone iz naselja, a kao krajnju mjeru pomenuli su i moguću blokadu magistralnog puta Doboj – Modriča.

Partneri u borbi protiv korupcije