"Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne" - neformalna grupa građana Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca

Saopštenje za javnost neformalne grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“

Neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“, koja se bori za to da se, kontrolisanjem eksploatacije šljunka i uređenjem korita rijeke Bosne, građani efikasnije zaštite od mogućih poplava i opasnosti po živote i materijalna dobra, izdala je saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“  prijavila je danas Policijskoj upravi Doboj nelegalni iskop šljunka u donjem toku rijeke Bosne na granici opština Modriča i Vukosavlje.

Dokumentovana prijava prethodno je upućena Inspektoratu RS, odnosno Vodnoj inspekciji, te Javnoj ustanovi “Vode RS” u Bijeljini i Područnoj kancelariji za podsliv rijeke Bosne u Doboju.

Prema dostavljenoj dokumentaciji, imamo osnovane sumnje da se iskop vrši na parceli čiji je nosilac prava “Društvena svojina”, a pripada katastarskoj opštini Kladari, opština Modriča.

“Dostavili smo dokumente o lokaciji i dokaze u vidu fotografija o nelegalnom iskopu šljunka firme iz Odžaka. Ponudili smo i dodatne dokumente, ukoliko su inspekciji i nadležnima u Javnoj ustanovi potrebni za postupanje” – kaže član Grupe iz Vukosavlja Zekerijah Bahić.

Prema našim saznanjima, na lice mjesta su juče, 1.septembra izašli službenici nadležne Policijske stanice Modriči, radi utvrđivanja činjeničnog stanja, a iz Policijske uprave Doboj smo upućeni da im prijavu dostavimo zvanično sa dokazima sumnji da se radi o nelegalnom iskopu, što smo danas i učinili.

Podsjećamo, pripadnici policije Policijske stanice Modriča, koja je nadležna i za Vukosavlje, reagovali su na jučerašnje medijske objave na portalu Antikorupcija.info i u medijima koji su preuzeli tu informaciju. Službenici Policijske stanice Modriča, kojima je naloženo da ispitaju navode o nelegalnom iskopu, su na licu mjesta uzeli izjave od članova Grupe i vlasnika preduzeća iz Odžaka koji vrši iskop.

Ovu informaciju potvrđuje i izjava portparola Policijske uprave Doboj Dragane Kerkez:

„Policijski službenici Policijske stanice Modriča su po ranijim saznanjima i sumnjama da se vrši nelegalni iskop na granici opština Vukosavlje i Šamac i informacija na društvenim mrežama, odnosno medijima, da je neformalna grupa građana podnijela prijavu nadležnima, izašli na lice mjesta radi utvrđivanja činjeničnog stanja i istrage.”

Vlasnik firme O.K. prijavljene za nelegalni iskop šljunka iz rijeke Bosne, u izjavi za portal Antikorupcija.info tvrdi da šljunak nije iz Bosne nego iz Save: „Nema kršenja zakonskih propisa, seperacija je na lično ime, a ne na ime firme Beton-Kop, deponiju sam kupio i pijesak nije iz rijeke Bosne, već iz rijeke Save. Nije bilo mjesta ni lokacije za lagerovanje na drugom mjestu, već na tom području“.

Navedeno smatramo nerealnim i nemogućim pogotovo što je prijavljena firma nastavila aktivnosti prosijavanjem pijeska a da su, za sada, obustavili iskop.

Naš aktivista Zekerijah Bahić se suočio i sa verbalnim prijetnjama vlasnika preduzeća koje je prijavljeno za nelegalni iskop šljunka, koje će prijaviti policiji.

I dalje smo začuđeni ćutanjem opštinskih vlasti Modriče, koje nisu preduzele ništa da zaštite državnu imovinu, za razliku od Opštine Vukosavlje, iz koje su reagovali prijavama nadležnim institucijama.

Još jednom želimo da podsjetimo javnost da neuređena, netransparentna i nekontrolisana eksploatacija šljunka na području Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca i nečišćenje korita rijeke Bosne jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava iz 2014. godine zbog kojih je izgubljeno 14 života u ove četiri lokalne zajednice, dok se materijalna šteta mjeri u milijardama maraka.

Ovo područje je i danas ugroženo od poplava, devastira se životna sredina, a zbog nekontrolisane i nelegalne eksploatacije ovog minerala nanosi višemilionska šteta republičkom i lokalnim budžetima i omogućava protivpravno bogaćenje pojedinaca dok se direktno ugrožava preko 100.000 stanovnika ove četiri lokalne zajednice.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije