Radnički protesti

Savez samostalnih sindikata BiH vlast optužuje za ponižavanje radnika i najavljuje masovne proteste

Protest SSS BiH, Sarajevo, 24.06.2021. (Foto: Fena)
“Aktuelni su pokušaji da se radnici dodatno ponize i natjeraju na potragu za boljim životom daleko od ove zemlje”, naglašavaju iz Saveza samostalnih sindikata, najavljujući skore proteste.

Tačno godinu dana od protesta u Sarajevu, na kojim je izneseno pet zahtjeva od kojih je prvi usvajanje zakona o minimalnoj plati u FBiH od hiljadu KM, Savez samostalnih sindikata BiH izdao je saopštenje za javnost u kome ponovo ukazuje na težak ekonomsko-socijalni položaj radnika, inflaciju “koja iz džepova građana otima ono malo novca što zarade”, te, na neadekvatne i/ili nepostojeće reakcije odgovornih u vlasti. Zaključujući da će to neminovno dovesti do novih protesta.

“Savez samostalnih sindikata BiH već dobija inicijative za organizovanje protesta od strane sindikalnih organizacija koje djeluju na terenu”, navode iz Saveza.

Naglašavaju da su se do sada pokušavali dopisima, inicijativama i zahtjevima prema organima vlasti, prije svega Vladi FBiH, izboriti za zaustavljanje negativnih trendova i za usvajanje mjera kojima će se poboljšati ekonomski status radnika, uključujući i usvajanje Zakona o minimalnoj plati.

No, konstatuju da s druge strane nije bilo adekvatnog odgovora.

“Na žalost svih radnika nismo naišli na razumijevanje, već su, naprotiv, aktuelni pokušaji da se radnici dodatno ponize i očigledno natjeraju na potragu za boljim životom daleko od ove zemlje”, ogorčeni su u Savezu.

U svom posljednjem saopštenju za javnost Savez samostalnih sindikata BiH još je jednom, nadležnim na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, uputio svoje osnovne zahtjeve:

  • Suspendujte akcize na gorivo,
  • Ukinite ili smanjite PDV na osnovne životne namirnice,
  • Usvojite Zakon o minimalnoj plati od 1000 KM.

“Pomenuti zahtjevi su podržani i od strane Kantonalnog odbora Sindikata metalaca ZDK na njihovoj juče (23.06.) održanoj sjednici i raduje nas da imamo podršku kolega i kolegica iz realnog sektora.”, navode iz Saveza, izražavajući uvjerenje da će se, u narednom periodu, izjasniti i ostale sindikalne organizacije iz svih sektora, posebno realnog, te da će zajedno organizovati proteste.

Pogledaj više

Građani u akciji