Radnički protesti

Sindikalci zahtjevaju održavanje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Dobili podršku opozicije.

Sa jednog od protesta u organizaciji Saveza samostalnih sindiokata BiH
Cilj je usvajanje nacrta Zakona o minimalnoj plati.

Na zvaničnoj web stranici Saveza samostalnih sindikata BiH objavljena je informacija da je Savez, na adrese svih šefova klubova političkih stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio zahtjev za održavanje sjednice tog doma Parlamenta, a s ciljem usvajanja nacrta Zakona o minimalnoj plati.

“S obzirom da je Parlament FBiH usvojio zaključak da će se o Zakonu o minimalnoj plati raspravljati u paketu sa prijedlozima zakona o doprinosima i porezu na dohodak, koji su trenutno u formi prijedloga, neophodno je da se hitno održi sjednica PD PFBiH na kojoj bi bio usvojen Nacrt zakona o minimalnoj plati i time i on dobio formu prijedloga”, navodi se u Zahtjevu.

Podsjećamo zahtjev Saveza samostalnih sindikata je da minimalna plata u FBiH bude 1.000 KM.

Iz Saveza ističu da je – imajući u vidu izuzetno težak ekonomsko-socijalni položaj radnika i radnica u Federaciji BiH, visoku inflaciju, stalna poskupljenja, te neizvjesnu jesen i zimu koje su pred nama – krajnje vrijeme da se radnicima i radnicama u FBiH bar malo olakša i pruži prilika da lakše finansijski podnesu mjesece koji su pred nama.”

No, imajući u vidu vrijeme preostalo do izbora i koncentrisanost političara na predizborne aktivnosti, s jedne strane, te, neizvjesnost postizbornog procesa konstituisanja vlasti u Federaciji, male su mogućnosti da ovaj zakon bude usvojen u nekom razumnom roku.

Što znači da će građani s minimalnim primanjima i dalje biti suočeni sa krajnje teškom socio-ekonomskom situacijom, bez finansijske podrške države. Za razliku od političara na državnom nivou, recimo, koji su se pobrinuli da sebi povećaju i inače enormno visoka i ničim zaslužena primanja.

Inače, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao je da potrošačka korpa za mjesec august 2022. godine iznosi 2.900,63 KM i za 232,31 KM je skuplja u odnosu na juli 2022. Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juni 2022. – što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku – bila je 1.115,00 KM. Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 543,00 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 38,44%. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je – 18,72%!!!

Savez samostalnih sindikata BiH najavio je da će svoje članove, ali i cjelokupnu javnost obavještavati o stavovima i aktivnostima političkih partija kako im budu dostavljani. Tako je već prvi dan, objavljena promptna podrška zahtjevu SSS od strane SDP-a i SBB-a. A onda i od Naroda i pravde i Demokratske fronte.

Pogledaj više

Građani u akciji