Radnički protesti

Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK zakazao proteste

Srijeda, 14.12., ispred BKC-a TK od 12.00 do 15.00 sati.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK je (za srijedu, 14.12.) ispred BKC-a TK u Tuzli zakazao održavanje mirnih protesta.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK, u izjavi za Fenu je naveo kako je to epilog nepoštovanja dogovora Vlade TK sklopljenog 4. oktobra.

– Imali smo dogovor i trebali smo dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 570 KM. Mi nismo tražili 1.080 KM. Međutim, dani, a i mjeseci prolaze, a od uplate novca nema ništa. Nisu novac uplatili ni na račun naših poslodavaca, pa smo zato donijeli odluku da održimo mirne proteste ispred BKC-a TK od 12.00 do 15.00 sati – kaže Zijad Latifović.

Radnici zaposleni u zdravstvu TK smatraju da su diskriminisani.

– Imamo informaciju da je Zavod zdravstvenog osiguranja TK isplatio jednokratne novčane pomoći. Neka su, imaju na to pravo, ali imamo pravo i mi. Imamo neke informacije da su nekim poslodavcima prebacivani određena novčana sredstva, da to ne ide prema dogovoru i zato smo im poručili da u takvim zavrzlamama nećemo učestvovati. Tražimo ono što je definisano sporazumom od 4.10.2022. godine kada su nam obećali isplatu jednokratne pomoći u roku od tri dana, zbog čega smo odustali od genelranog štrajka – kaže Zijad Latifović.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije