Građanski aktivizam u susjedstvu

Skup podrške protestima u Rusiji na beogradskom Trgu Republike

Nekolicina građana protestovalo je u nedelju, 31. januara oko 14 časova na Trgu Republike u Beogradu, kako je navedeno u prijavi skupa, u znak podrške protestima u Rusiji „ protiv političkih represija i državne korupcije“.

Protesti su u nedelju održani i širom Rusije, a demonstranti su tražili puštanje iz pritvora ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog. Na ovim demonstracijama uhapšeno je više od 2.000 ljudi širom Rusije.

Okupljeni u Beogradu su istakli transparente sa porukama „Putin nije Rusija“, „Građani Rusije smeju da biraju svoju vlast“, „Podrška protestima u Rusiji“.

Prema rečima jednog od učesnika beogradskog protesta Petera Nikitina, ovaj protest je prijavljen policiji, a broj učesnika nije prelazio pet zbog epidemioloških mera.

Protest podrške Navaljnom u Beogradu, u okviru globalne akcije, pokušan je i 23. januara ispred Hrama Svetog Save i Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, ali je policija sprečila skup sa obrazloženjem da nije prijavljen, kao i da je prema epidemiološkim merama koje su na snazi u Srbiji, zabranjeno okupljanje više od pet ljudi.

Nekoliko okupljenih je tada nešto dalje od ambasade razvilo poruke “Sloboda za Navaljnog”, kojima se širom sveta traži da ruske vlasti oslobode opozicionara.

Četrdesetčetvorogodišnji opozicionar Navaljni uhapšen je 17. januara po povratku iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima koje je, prema njegovim rečima, sproveo FSB po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina. Zvanična Moskva odbacuje ove tvrdnje.

Navaljni je uhapšen jer je, kako tužioci tvrde, prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.

Pogledaj više

Građani u akciji