Građanski aktivizam

Šljunkari zamutili rijeku Sanu i izazvali zabrinutost građana Prijedora

Građani su svoje negodovanje povodom ovog slučaja iskazali na društvenim mrežama, a neki od njih su pozivali na zatrpavanje kancelarije JU Vode Srpske sa zahtjevima i fizičkim odlaskom u njihove prostorije.

Problem sa eksploatacijom šljunka nemaju samo građani duž rijeke Bosne, Drine i Vrbasa, o čemu se najviše pisalo u medijima, nego i mnogi drugi. Recimo, građani Prijedora u kojem se u proteklih nekoliko dana javnost uzburkala zbog zamućene rijeke Sane koja je, ispostaviće se na kraju, “ranjena” zbog iskopa šljunka nedaleko od gradskog mosta.

Ako ste se kojim slučajem prošetali obalom rijeke Sane u proteklih nekoliko dana mogli ste primijetiti da je voda neobično zamućena iako nije bilo prirodnih nepogoda u proteklom periodu.

Građani su se zabrinuli i nakon nekoliko objava na popularnijim Facebook stranicama u gradu, koje su za ovakvo stanje krivile bager koji kopa šljunak na popularnoj plaži Žeger koja je udaljena nekoliko kilometara od centra grada, informacija je došla i do članova udruženja “Čuvari Sane”, koji su u razgovoru sa nadležnima saznali da šljunak kopa firma “Unijat M”.

“Mi smo se obratili gradskoj upravi ali oni nisu znali da se bilo šta radi i zbog čega je rijeka zamućena. Potom smo kontaktirali Vodnu inspekciju, iz koje su rekli da ove radove izvodi ‘Unijat M” i da oni imaju dozvolu. Zaista ne znam kako neko iz Banjaluke može nadgledati da li se šljunak vadi u skladu sa propisima. Džabe je što pričamo da je to mrijestilište ribe i da se uništava rijeka. Dalje prema inspekciji možemo ići sa dopisom i da vidimo ko to radi i šta radi i da li je to legalno, ali da je normalno, baš i nije. Ako se produbljuje korito to je ozbiljan projekat i koliko i šta će se tu izvaditi zaista ne znamo. Voljeli bismo da vidimo plan i količinu koja treba da se izvadi.  Iskreno, kako mi se čini jedini plan je da se uništi sve”, rekao nam je Milan Sadžak predsjednik udruženja “Čuvari Sane” iz Prijedora.

Za ovaj problem su se zainteresovali i lokalni portali, koji navode da su uz samu obalu prisutni  brojni nelegalno izgrađeni objekti, ali i da su bageri koji kopaju šljunak sve češća pojava.

Građani su svoje negodovanje povodom ovog slučaja iskazali na društvenim mrežama, a neki od njih su pozivali na zatrpavanje kancelarije JU Vode Srpske sa zahtjevima i fizičkim odlaskom u njihove prostorije.

Ali, ako je suditi po reakciji Voda Srpske i ostalih nadležnih institucija nakon ekocida na rijeci Bosni kod Doboja ili devastacije rijeke Drine kod Zvornika čini se da će i Prijedorčani sve češće gledati mutnu rijeku Sanu.

Pogledajte kako izgleda rijeka Sana snimkom iz drona:

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije