Građanski aktivizam

Šljunkarima profit preči od zaštite stanovništva od poplava (VIDEO)

Mještani Želeče, Papratnice i drugih naselja u blizini kojih su šljunkari dobili poslove se žale da su se oni uglavnom skoncentrisali da izvade što više šljunka, i to ne iz korita, već sa zemljišta uz obalu.

Nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save – Sarajevo je, dva mjeseca pred kraj protekle godine, sklopila ugovore i izdala vodne saglasnosti do 31.12.2021. godine sa privrednim društvima, za lokalitete u općini Žepče „Između gradskog kolskog i željezničkog mosta“, „Naselje Begov Han“, „Ušće Papratnice nizvodno od gradskog mosta“, „Naselje Golubinja do ušće Željeznice“, „Naselje Želeća uzvodno od mostova“, „Ušće rijeke Ograjine“ i „Ušće rijeke Papratnice“.

Kako je Javni poziv došao dosta kasno i pred obilnije padavine, koje su u oktobru i novembru zahvatile BiH, iz Agencija su nagovjestili da će na nekim od lokaliteta biti produžen rok za vađenje materijala iz vodotoka. Zbog toga su građanski aktivisti za uređenje i zaštitu korita ove rijeke u inicijativi „Za legalnu eksploataciju šljunka u Zavidovićima i Žepču“ od Agencije u Sarajevu zatražili informacije kojim privrednim društvima i na kojim lokalitetima su produženi ugovori.

Ono što su mještani naselja uz korito rijeke Bosne, od Zenice do Žepča, ukazali u svojim obraćanjima Grupi je da šljunkari u dosadašnjim radovima nisu baš pokazali da su odgovorno shvatili da bi njihove aktivnosti na vađenju materijala iz vodotoka trebale biti primarno usmjerene na produbljivanje korita, u cilju povećanja profila proticaja viode i zaštite ovog područja od eventualnih budućih poplava.

„Mještani Želeče, Papratnice i drugih naselja u blizini kojih su šljunkari dobili poslove nam se žale da su se oni uglavnom skoncentrisali da izvade što više šljunka, i to ne iz korita, već sa zemljišta uz obalu. U to smo se i uvjerili obilazeći ovo područje, o čemu ćemo na odgovarajući način i zvanično upoznati nadležne“, kažu iz Grupe za portal Antikorupcija.info.

Svojevrsna potvrda da je šljunkarskim preduzećima prioritet privredna djelatnost i ostvarenje profita od izvađenog i separisanog šljunka, a ne čišćenja korita rijeke Bosne, koje bi tek kao nus proizvod imalo eksploataciju šljunka, neuspjeli su Javni pozivi Agencije pred kraj protekle godine na području općina Zavidovići i Žepče. Naime, na raspisani Javni poziv za vađenje materijala iz vodotoka ponude nisu dostavljene za lokalitete u općini Zavidovići „Brezik“, „Pjenovac“ i „Skroze“ na rijeci Krivaji i za „Ušće Krivaje i Bosne“. Takođe, od šest ponuđenih Lotova u općini Maglaj, prijava za vađenje materijala iz vodotoka rijeke Bosne stigla je samo za lokalitet „Ulišnjak-Fojnica“.

U nastavku, pogledajte ekskluzivne snimke područja uz korito rijeke Bosne, od Zenice prema Žepču i tragova eksploatacije šljunka na području naselja Želeča.

Građani u akciji