Neformalna grupa građana "Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju"

Šljunkarski lobi koji je godinama nelegalno eksploatisao šljunak iz rijeke Bosne zastrašuje građanske aktiviste u Maglaju?

Aktivistu koji je dijelio letke na organizovanoj Uličnoj akciji 22. septembra i razgovarao sa građanima na temu legalnih i nelegalnih lokacija za vađenje šljunka, verbalno napale osobe bliske „šljunkarskom lobiju“.

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo odredila je kritične lokacije sa kojih je potrebno ukloniti materijal iz vodotoka na području općine Maglaj, a do kraja protekle nedjelje šljunkarska preduzeća su imala mogućnost da se prijave na raspisani Javni poziv za odabir izvođača.

Mjesta predviđena za čišćenje i produbljivanje korita su lokaliteti uzvodno od gradskog mosta, Omerdino polje, naselja Ulišnjak-Fojnica, ušće potoka Jandrošac i ostali lokaliteti nizvodno od gradskog mosta, te ušća rijeka Liješnica i Jablanica u rijeku Bosnu.

Odabranim preduzećima za ove radove ostalo je kratko vrijeme da obave posao nakon potpisivanja ugovora, jer je rok za završetak izvođenja radova 31. decembar ove godine.

Ipak, i kasni poziv za čišćenje i produbljivanje korita vodotoka ove godine se može smatrati uspjehom ovdašnjih građanskih aktivista, jer je stvar sa mrtve tačke pokrenuta nakon održanog Okruglog stola u organizaciji neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“, koja je inicirala ovu aktivnost. A na tom skupu, podsjećamo, u maglajskom Domu kulture, 24. juna, učestovali su, uz predstavnike općinskih vlasti i Glavni federalni vodoprivredni inspektor, te, predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, nadležnog ministarstva ZDK i Kantonalne inspekcije za vodoprivredu.

Prije toga, na traženje informacija od strane Grupe, Agencija za vodno područje rijeke Save izjasnila se da u 2021. godini za područje općine Maglaj nije imala zahtjeva za vađenje materijala iz vodotoka, pa shodno tome nije sklopila nijedan ugovor o vađenju materijala iz vodotoka rijeke Bosne, niti je izdala vodne saglasnosti. To su im potvrdili na upit odgovorom i iz lokalnih vlasti.

„Općini Maglaj nije poznato da su dostavljeni bilo kakvi zahtjevi Agenciji za vodno područje rijeke Save za vađenje materijala iz rijeke Bosne, kao ni u općinu Maglaj“ – bio je odgovor iz Službe za urbanizam, geodetske i imovinsko-pravne poslove općine Maglaj.

Da na području Maglaja nema legalnih lokacija za vađenje materijala iz vodotoka građani Maglaja upoznati su na Uličnoj akciji u ovom gradu u organizaciji Grupe 22. septembra. Postavljene mape na kojima za područje Maglaja nije bilo oznaka za legalni iskop, kao i informacije iz Info letka  očigledno se nisu dopale „šljunkarskom lobiju“ u ovom gradu, čije postojanje i djelovanje je bilo poznato i prije početka rada neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“, u januaru ove godine.

„Našeg aktivistu, koji je na Uličnoj akciji dijelio letke i razgovarao sa građanima, verbalno su napali u jednom ugostiteljskom objektu. Psovali su ga i vrijeđali, prijetili upotrebom i fizičke sile, lica bliska nama poznatim šljunkarima iz Maglaja“, riječi su člana Grupe Zumre Gušo.

Ona kaže da o ovom slučaju nisu podnosili prijavu policiji, ali da će ubuduće za najmanje provokacije kojima eventualno budu izloženi sigurno podnijeti prijavu nadležnima. Isto tako, dodala je, neće podleći nikakvim pritiscima niti odsutati od borbe da se uredi oblast zakonite eksploatacija šljunka iz korita rijeke Bosne na području Maglaja.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije