Građanski aktivizam

Šljunkokradice “haraju” na međuentitetskom području. Razočarani u nadležne institucije, građani razmišljaju o samoorganizovanju

''Nemilosrdni su, nakon što pokupe sav šljunak rijeka Bosna mijenja tok, voda nam odnosi puteve, vikendice su ugrožene i prijeti im rušenje, voda u bunarima nam presušuje, ako ovako nastave uskoro će nam i kuće u naseljima biti ugrožene.'', tvrde mještani Ade. U traženju rješenja kažu da će biti ponovo primorani da fizički se odupru „šljunkokradicama“, kao što je to bilo prije nekoliko godina, kada su uspjeli da ih zaustave i otjeraju sa svojih imanja.

Dobijanjem krupnijih poslova privilegovanih šljunkara bliskih vlastima, sve je manje prostora ostalim brojnih šljunkarskim preduzećima da dođu do ovog minerala. Pa su se, oni koji se ne obaziru previše na zakone, obrušili na međuentitetsko područje. Jer računaju na nepostojanje efikasne saradnje između entitetskih inspekcija i njihovu nezainteresovanost da se posvete definisanju te saradnje i koordinisanoj borbi protiv nelegalnog šljunkarenja, uzrok čega mnogi vide u sistemskoj korupciji.

Ponovo je na djelu nelegalna i nekontrolisana eksploatacija šljunka na rijekom Bosnom podijeljenom području između opština Modriča (RS) i Odžak (FBiH). Odakle su vapaj i poziv za pomoć od najezde šljunkara uputili mještani Ade, odnosno Novog Sela, obrativši se neformalnoj grupi građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju minerala u slivu rijeke Bosne“

.

„Nemilosrdni su, nakon što pokupe sav šljunak rijeka Bosna mijenja tok, voda nam odnosi puteve, vikendice su ugrožene i prijeti im rušenje, voda u bunarima nam presušuje, ako ovako nastave uskoro će nam i kuće u naseljima biti ugrožene. Mi ne možemo ništa učiniti, zvali smo Federalnu inspekciju, proglasili su se nenadležnim, kažu da područje pripada RS, a od njihovih inspektora nikakve vajde. Izlazili su i pravdali se da bi morali uhvatiti nelegalne šljunkare na djelu, a kako će kada oni kopaju uglavnom noću, rano ujutro ili vikendom“ – požali su mještani Ade aktivistima za zaštitu korita i priobalja rijeke Bosne.

Žale se i da sa druge strane obale rijeke Bosne niču vikendice nepoznatih vlasnika na zemlji koja je u njihovom vlasništvu, ali je crtanjem mapa to područje pripalo drugom entitetu, odnosno opštini Modriča, dok su oni ostali na odžačkoj.

U traženju rješenja kažu da će biti ponovo primorani da fizički se odupru „šljunkokradicama“, kao što je to bilo prije nekoliko godina, kada su uspjeli da ih zaustave i otjeraju sa njihovih imanja.

Tvrde da neće dugo trebati da se ponovo organizuju, jer su na rubu strpljenja i više ne mogu gledati kako bageri nepoznatih vlasnika vrše iskop na njihovim imanjima koja su dejtonskom podjelom pripala RS, ali i učestalo prelaze sa strane Miloševca u opštini Modriča i kopaju i na odžačkoj teritoriji u, takođe, njihovim privatnim posjedima, pa se nakon lagerovanja i utovara šljunka vraćaju na područje RS.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije