Građanski aktivizam u susjedstvu

Slovenija: Mladi upozoravaju na ozbiljnost ekološke krize i od vlade traže mjere

Za sadnju drveća na privatnom zemljištu su zapisani i biće tuženi (Foto: Črt Pixi/Delo)
"Promjene se mogu postići samo stalnim protestima", stav je jedne od učesnica protesta u Ljubljani. No, ma koliko slovenački aktivisti, s krupnim ciljevima pred sobom, bili nezadovoljni, njihov nivo osviještenosti i aktivizma, za BiH je još nedostižan. Ni stalnih protesta, ni ovako masovnog aktivizma mladih, kod nas nema i teško da će biti. Ekološki i uopšte građanski aktivizam sveden je na male grupe posvećenih pojedinaca, čija je borba istovremeno i borba protiv beskrupuloznog Kapitala i korumpirane Vlasti ali i protiv apatične Gomile, koja svojom neaktivnošću i nekonzumiranjem demokratskih mehanizama i omogućava sve ono što nam se dešava. (Antikorupcija)

Mladi za klimatsku pravdu okupili su se u Ljubljani na Kongresnom trgu i u Mariboru na Trgu slobode, gdje su pozvali Vladu da preduzme akciju u vezi s ekološkom krizom i da se pozabavi klimatskim pitanjem, kao i pravima radnika. Pridružile su im se i druge organizacije, pa ih je ukupno bilo više od 2.000.

FOTO: Črt Pixi/Delo

FOTO: Črt Pixi/Delo

Kako su saopštili predstavnici Mladih za klimatsku pravdu, danas su protestovali protiv “služenja interesima kapitala koji zanemaruje zaštitu životne sredine i javno dobro” i ponovo zatražili zelenu tranziciju i klimatsku pravdu. Istakli su da ova Vlada predlaže i stambenu politiku po ukusu privatnika. Pia Zupančič je rekla da protestuju već četiri godine, ali da još uvijek nema promjena. Sadašnja koalicija bila je puna obećanja, ali sada subvencioniše avio-industriju, nastavlja sa privatizacijom, eskalira stambenu krizu. “Tražimo promjene u svim oblastima društva”, dodala je.FOTO: Črt Pixi/Delo

FOTO: Črt Pixi/Delo

Šarena gomila uglavnom mladih, ali i starijih demonstranata potom je krenula u povorci kroz dva najveća grada u zemlji. Demonstranti su nosili transparente sa političkim porukama i skandirali slogane poput: “Ne damo prirodi građevinsku jamu!”, “Za ribu, za ptice, za prava radnika!” Za zemlju, za plate, rušimo im palate!”, “Dosta obećanja! Zahtjevamo akciju!”, “Parkovi i igrališta, a ne parkinzi!”, “Vlakovi su jaki, političari su budale!” i “Ulice su naše!”.

FOTO: Črt Pixi/Delo

FOTO: Črt Pixi/Delo

“Zahtijevamo i brzu i efikasnu akciju sadašnje vlade, koja se do sada praktično nije bavila klimatskim i ekološkim pitanjima”, ocijenili su Mladi za klimatsku pravdu i dodali da klimatska kriza ima katastrofalne razmjere, a da je vremena za akciju sve manje. i kraće. “Odgovorni, koji bi trebalo najozbiljnije da shvate ovaj problem, podređeni su interesima kapitala. Održivost je prioritet samo na papiru“, naveli su.

FOTO: Črt Pixi/Delo

FOTO: Črt Pixi/Delo

Među učesnicima protestnog skupa bili su i istaknuti predstavnici stranke Levica, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Slovenije (Sviz), Sindikata Mladi plus, Zavoda 8. mart, Ljubljana Prajd i drugih pokreta. Podršku su izrazili i vatrogasci. Luka Stegne sa Liste demokratskog studentstva, kao i drugi, založio se za normalan život, zdravu hranu i javni prevoz, kako bi se studentima isplatilo živjeti u Sloveniji. Upozorio je i da je slovenačka privreda gotovo u potpunosti prodata, a ako je Slovenija već u NATO-u, barem ne treba da učestvuje u njenim imperijalističkim aktivnostima. Ekološki sadržaji bi trebali doći u škole, jer je svijet svakim danom drugačiji.

FOTO: Črt Pixi/Delo

FOTO: Črt Pixi/Delo

U Ljubljani je skup završen na Plečnikovom stadionu, zatvorenom dugi niz godina i zapuštenom, gdje je zasađeno 20 različitih stabala u znak protesta protiv smanjenja javnih zelenih površina u gradu. Policija je mirno posmatrala dešavanja, ali je na kraju sve sačekala na ulazu na stadion i popisala ih.

Sada imaju različita mišljenja o tome. “Bio je to potpuno miran i nenasilan skup, tako da ne razumijemo, niti nam je objašnjeno, zašto je policija odlučila da postupi na takav način. Policija nas nije ni upozorila na popis stanovništva. Borba za klimatsku pravdu mora biti borba svih nas! Oštro odbacujemo ovakav stav policije, uglavnom zbog toga što su u većoj mjeri legitimisane studentice i studenti, što doživljavamo kao ozbiljan pritisak na mlade ljude koji nisu finansijski nezavisni. “Mladi se bore za budućnost, za javno dobro, za zelenu tranziciju i za klimatsku pravdu, ali vlasti, policija i kapital očigledno žele da nas zaustave”, poručili su mladi.

Upozorili su da vrijeme ističe. FOTO: Črt Pixi/Delo

Upozorili su da vrijeme ističe. FOTO: Črt Pixi/Delo

“Miting je prvo održan po najavljenom programu, ali je nešto poslije 14 sati za sada nepoznati počinilac oštetio i skinuo lanac na vratima zgrade na Dunajskoj cesti u Ljubljani, čime je nekolicini učesnika skupa omogućio ulazak na samo imanje, gdje su nastavili sa mitingom. Zbog percepcije sumnje na krivično djelo, policija je pristupila utvrđivanju identiteta osoba koje su ušle u unutrašnjost objekta. Osobe su odmah obaviještene o razlogu utvrđivanja identiteta. Ukupno je utvrđen identitet 48 osoba, od kojih su samo dvije osobe bile maloljetne”, saopšteno je iz policije.

Vlasnik Plečnikovog stadiona je biznismen Joc Pečečnik , koji je za POP TV rekao da će tužiti mlade ljude zbog upada na njegovo zemljište. “Apsolutno. Sve što je moguće biće proučeno i implementirano. Ne sadim drveće ni u jednom privatnom dvorištu, a ne želim da se sadi ni na našem privatnom zemljištu”, rekao je.

FOTO: Črt Pixi/Delo

FOTO: Črt Pixi/Delo

Policija je nakon skupa izvršila uviđaj na mjestu krivičnog djela oštećenje tuđe stvari, a o svim okolnostima će obavijestiti nadležno državno tužilaštvo. Policija još provjerava okolnosti kršenja zakona o javnom okupljanju, jer prijavljeni javni skup nije održan u skladu sa prijavljenim programom. Prikupljaju i obavještenja o uočenim kršenjima saobraćajnih propisa.

FOTO: Črt Pixi/Delo

FOTO: Črt Pixi/Delo

Mladi za klimatsku pravdu organizovali su protestni skup peti put od 2019. U početku su se plašili da neće biti mnogo ljudi, ali optužba je i dalje prisutna. Kako je rekla Katja Štefanec iz Parade ponosa, oni su “izgoreli samo zato što je prethodna vlast otišla, što su se nekoliko meseci kasnije vratili na ulice” i da se “promene mogu postići samo stalnim protestima”. Protestovaće i 8. marta i juna na Paradi ponosa.

FOTO: Črt Pixi/Delo

FOTO: Črt Pixi/Delo
Pogledaj više

Građani u akciji