Građanski aktivizam

Slučaj “Bjelava”: Nastavlja se sukob između kapitala u sumnjivim vezama sa politikom i građana na čijoj su strani zakoni i pravda

Godišnjica je protesta građana Foče i zaustavljanja (nelegalnih) radova na izgradnji mini hidroelektrane Bjelava.

Ekološki aktivisti već neko vrijeme ostvaruju značajne pobjede u svojoj borbi protiv bezakonja i korupcije koji su duboko prodrli u sve pore ovog društva. U tom kontekstu, možemo spomenuti i slučaj mini hidroelektrane “Bjelava” u Foči. Iako ta bitka još nije u potpunosti okončana i poznajući pohlepu ovdašnjih “kontroverznih biznismena” i korupcionog lanca oko njih, još uvijek je moguće sve. No,…

Prije tačno godinu dana organizovan je veliki protest protiv izgradnje mHE Bjelava, kada su građani apelovali na odgovorne i nadležne institucije da konačno zaustave neregularnosti i nezakonitosti koje su se mjesecima činile u slučaju izgradnje ove mHE. I… Samo tri dana nakon protesta, radovi su obustavljeni, mašine su se povukle sa terena i – od tada do danas vlada zatišje.

Ovo bi bila kratka priča sa sretnim krajem da ne znamo da je investitor stao sa radovima ali nije stao sa pribavljanjem svih potrebnih dokumenata, kako bi nastavio sa gradnjom mHE Bjelava, čekajući da se građani smire i zaborave na činjenicu da im je zbog izgradnje mHE ugrožen čak i gradski vodovod.

Da podsjetimo, u pitanju je investitor, firma Srbinjeputevi d.o.o., protiv čijeg direktora, Predraga Pavlovića, je pokrenuta krivična prijava zbog falsifikovanja isprava i navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja, a na osnovu kojih je izdejstvovao rješenje za geološke radove neophodne za izgradnju mHE.

Međutim, umjesto adekvatne kazne za teško kriminalno djelo i završetka svake priče o izgradnji mHe na Bjelavi, uz sudski nalog o vraćanju uzurpiranog i devastiranog terena u prvobitno stanje, sve se završilo kao farsa – protiv direktora Srbinjeputevi je na kraju podignuta optužnica samo za ovjeru neistinitog sadržaja, jer za falsifikovanje isprava “nisu mogli pronaći dovoljno dokaza”. Tako bar kažu iz Okružnog tužilaštva u Trebinju.

Optuženi je sklopio sporazum o priznanju krivice, njega je Osnovni sud u Foči 28. juna ove godine proglasio krivim, a kazna za takvo djelo je – 2.000 KM.

Dakle, ovjerite neistinit sadržaj, na osnovu kojeg od ministarstva dobijete dozvolu za izvođenje geoloških radova, pa na osnovu toga izvršite stravičnu devastaciju državne i tuđe private imovine i promjenu toka rijeke, koji nemaju nikakve veze sa geološkim istraživanjima i pritom još “usput” pribavite “protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više desetina hiljada KM”… i za sve to platite kaznu od, ponovimo – dvije hiljade KM???

No, političke veze u BiH su čudo. Ili će biti da je članstvo vlasnika Srbinjeputeva, “kontroverznog biznismena” Gordana Pavlovića u vladajućoj stranci i njegovi bliski odnosi sa najuticajnijim političarima u RS tek slučajnost, koja sa ovom pričom, kao ni sa svim dosadašnjim skandalima iz kojih je izlazio “neokrznut” (tj. neprocesuiran) nema veze?

I dok je tako vođen postupak utvrđivanja odgovornosti i podizanja optužnice, u međuvremenu je ta ista firma zajedno sa svojim direktorom, odnosno odgovornim licem, izdejstvovala pozitivno mišljenje tadašnjeg načelnika opštine Foča i saglasnost Komisije za koncesije za prijedlog aneksa Ugovora o koncesiji, što dovodi i do konačne odluke Ministarstva rudarstva i energetike RS i Vlade RS koji potpisuju aneks ugovora o koncesiji.

Građanima je, iz Vlade, tim povodom, cinično poručeno da su oni morali da donesu ovakvu odluku a da građani, ako se s njom ne slažu i dalje mogu da se bune.

No, građani Foče okupljeni oko ideje zaštita svojih rjeka, nisu odustajali, tražili su podršku novoizabrane lokalne vlasti, Skupštine opštine i Načelnika.

I Skupština je, na tematskoj sjednici u maju, za razliku od one u prethodnom sastavu koja se nije usudila ni održati sjednicu sa ovom temom na dnevnom redu, donijela zaključak kojim se od nadležnog ministrarstva i Komisije za koncesije zahtijeva da izvrše analizu i preispitivanje zaključenih koncesionih ugovora, te da se tom prilikom uzme u obzir blizina glavnog vodovoda i cjevovoda mHE i da se ni u jednom trenutku ne smije dovesti u pitanje bezbjedno snabdijevanje građana Foče pitkom vodom.

U međuvremenu, investitor je čak predao zahtjev republičkom Ministarstvu prostornog uređenja građevinarstva i ekologije za izdavanje ekološke dozvole za mHE Bjelava, ali je Ministarstvo stopiralo izdavanje dozvola do okončanja sudskih i upravnih sporova pokrenutih od strane Centra za životnu sredinu protiv Rješenja Komisije za Koncesije RS i Rješenja Vlade RS.

I to je trenutno stanje.

Nastavlja se sukob između kapitala u sumnjivim vezama sa politikom i građana na čijoj su strani zakoni i pravda.

I upravo činjenica da građanski aktivisti, u posljednje vrijeme, najznačajnije pobjede dobijaju na sudovima, objašnjava strah ovdašnjih političara od pravne države i uređenog civilizovanog društva, u kome su korupcija, nepotizam i zloupotreba položaja neprihvatljivi, a nedodirljivih nema. I njihovo stalno bježanje u nacional-šovinizam, govor mržnje i provociranje sukoba.

Ali ove pobjede govore još nešto značajno – ma koliko nam se ponekad, zbog naših političara i njihovih propagandnih mašina koje se lažno predstavljaju medijima, čini da je sve isto, stvari se ipak pomjeraju nabolje. I pravna država, ma koliko da je krhka i nejaka, pokazuje da je živa.