Građanski aktivizam

Slučaj “Hastahana” ukratko, u video formi

Video i saopštenje za javnost neformalne grupe građana “Hastahana Park”.

Neformalna grupa građana “Hastahana Park” sa javnosti dijeli video spot koji su snimili stanovnici i stanovnice mjesne zajednice Marijin Dvor kako bi i na taj način jasno iskazali svoje potrebe i želje za budućnost Hastahane (Parka Prof.dr. Nijaz Duraković).

Stav lokalne zajednice nije se mijenjao od 2017. godine,  kada se prvi put počelo govoriti o promjeni regulacionog plana za lokalitet Hastahana, ali općinske vlasti učinile su sve da ga ne uvaže, pa čak i onemoguće njegovo iskazivanje.

U tom procesu su prekršili niz propisa i sramotno se odnosili prema građanima i građankama čiji je jedini grijeh što insistiraju na učešću u donošenju značajnih odluka o korištenju zajedničkog, javnog, prostora i budućnosti svoga grada.

Na žalost, uprkos činjenici da su ih informisali o svim propustima, a njihovi predstavnici čak su i prisustvovali sramotnoj javnoj raspravi na kojoj se lokalna zajednica nedvojbeno izjasnila protiv pretvorbe parkovske u građevinsku površinu, Centralna Banka BiH odlučila je zažmiriti na nepravilnosti i kupiti dio parka za gradnju svoga poslovnog objekta.

Neformalna grupa građana “Hastahana Park” ne želi odustati od prava da nadzire i usmjerava rad izabranih zvaničnika i javnih službenika, čiji rad finansiraju građani. Naglašavaju da njihov cilj nije da lokalitet Hastahana/Park Prof.dr. Nijaz Duraković ostane u trenutnom stanju, namjerno zapušten kako bi ga se lakše pretvorilo u građevinsku parcelu, već da bude uređen prema potrebama građana i građanki i pretvoren u reprezentativan centralni gradski park.

Do kraja su se spremni boriti za vladavinu zakona i demokratsko donošenje odluka u njihovom gradu, ali i državi, i još jednom pozivaju Centralnu Banku BiH i zastupnike u Općinskom vijeću općine Centar da ih saslušaju. Poziv na sastanak koji su uputili općinskim vijećnicima, svakom pojedinačno, još uvijek stoji.

Ponavljaju: Dođite da se upoznamo i razgovaramo o budućnosti Sarajeva i zaustavljanju pretvaranja našeg grada u pustu, zagađenu prijestolnicu betona.

Zahtijevamo da nas poslušate, ne dopuštamo da nas zazidate.

Želimo grad, a ne građevinsku parcelu.

Hoćemo park!

 

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije