Građanski aktivizam

Slučaj Kino Kozara: Stanivuković – Grad je spreman mijenjati Regulacioni plan po volji naroda

Početkom prošlog mjeseca probijen je i put koji vodi do gradilišta, a i sam put stanarima je sporan. Tada su stanari održali proteste.

Kada je riječ o slučaju kina Kozare i zgrade koja je na tom mjestu planirana Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je spreman za nove razgovore sa mještanima koji žive u tom dijelu grada.

“Sad kada je srušen Regulacioni plan ja ću pozvati mještane da razgovaramo. Grad je sad spreman da mijenja Regulacioni plan po volji naroda. Sad to možemo, jer je Ustavni sud srušio Regulacioni plan. Nismo mogli prije jer bismo dobili višemilionske štete, ali sad imamo odluku Ustavnog suda. Nisam ja htio da odgovornost milionskih šteta snosi Grad. Danas imamo pretpostavku da uradimo sve, koliko je moguće, po volji naroda. Ubrzo idem da razgovaram sa mještanima. Idemo ispočetka raditi taj Regulacioni plan, ali moramo poštovati da je to privatna zemlja”, rekao je danas Stanivuković.

Regulacioni plan za prostor oko nekadašnjeg kina Kozara, usvojen u 2018. godini, proglašen je  neustavnim i nezakonitim!

Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju, odlučio je danas Ustavni sud Republike Srpske.

Iz Ustavnog suda Republike Srpske saopšteno je da je sud ocijeno da donosilac ovog akta, u postupku pripreme, izrade i donošenja osporene odluke nije postupao saglasno relevantnim odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je istovremeno narušio i ustavno načelo zakonitosti.

Riječ je o Regulacionom planu iz 2018. godine kada je usvojen Regulacioni plan za vrijeme bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića. Ovim Regulacionim planom na mjestu Kina Kozara predviđena je zgrada koja prema današnjim planovima investitora treba da ima 13 spratova.

Podsjetimo da su se tada stanari žalili na ovaj Regulacioni plan i planiranu zgradu, a samo idejno rješenje dugo vremena bilo je predmet dogovora između investitora i današnjeg gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Početkom prošlog mjeseca probijen je i put koji vodi do gradilišta, a i sam put stanarima je sporan. Tada su stanari održali proteste.

Građani u akciji