Građanski aktivizam

Slučaj “Ozren”: Sukob interesa u Republičkom zavodu za geološka istraživanja RS “riješili” brisanjem podataka

Što se tiče geoloških istraživanja na Ozrenu, front protivnika je sve brojniji i najavili su skore proteste pred Vladom RS, ukoliko se ne povuče saglasnost za date koncesije.

Aferu i kontroverze oko geoloških istraživanja u Petrovu i drugim opštinama RS sa učešćem dvojice rukovodilaca u Republičkom zavodu za geološka istraživanja RS, u ovoj organizacionoj jedinici pod okriljem Ministarstva energetike i rudarstva, razriješili su – jednim klikom.

Naime, rukovodioci odsjeka, diplomirani geolozi Nenad Toholj i Boban Jolović izbrisani su sa imenima i kontaktima, zajedno sa ostalih 12 rukovodilaca i zaposlenih Geološkog zavoda RS na zvaničnoj web prezentaciji. Umjesto toga u sekciji „Zaposleni“ ostali su samo osnovni kontakti sa adresom, mejlom i telefonom Zavoda.

Prije otkrivanja afere

 

Nakon otkrivanja afere

Podsjećamo, aferu sa očiglednim sukobom interesa otkrio je portal Antikorupcija.info, objelodanivši da su Toholj i Jolović istovremeno i suakcionari u australijskoj kompaniji “Lykos Metals Limited”, a čak i u  njihovom tehničkog timu geologa koji u geološkim istraživanjima na dijelu prostoru RS vodi programe rada na terenu.

Toholj i Jolovic u timu tehnologa Lykosa

“Navedena lica jesu zaposleni Republičkog zavoda za geološka istraživanja, a o njihovom udjelu u kapitalu “Lykos Metals Limited” nemamo nikakve zvanične informacije. O sukobu interesa nismo u mogućnosti da komentarišemo, jer ne raspolažemo neophodnim informacijama za utvrđivanje istog. Geološki zavod ne podržava ovakve ili slične aktivnosti zaposlenih” – odgovorioli su na upit našeg portala iz Geološkog zavoda RS.

Ono što je dodatno podgrijalo aferu bilo je da je v.d. direktora Mladen Tomić precizirao da se iz LYKOS njima nisu nikada zvanično obraćali za davanje podataka oko geoloških ispitivanja u RS, te im nikakve podatke nisu ni dostavljali.

„Geološki zavod se ograđuje od bilo kakvih istupa pojedinaca iz Zavoda, a koji nisu u skladu sa našim zvaničnim programom rada“ – naveo je u odgovoru Tomić.

Kada je reč o trenutnoj situaciji sa geološkim istraživanjima na području Petrova, ona nisu obustavljena, već su ih umjesto bušotina geolozi nastavili helikopterom, koji je noseći metalni prsten tražio elektromagnetna polja na kojima se registruje postojanje plemenitih metala. Zbog tih radnji su reagovali mještani ozrenskih naselja, organizovanjem protestnog okupljanja na mjestu gdje je slijetao helikopter u Boljaniću. Eko-aktivisti su se, tražeći odgovore, i zvanično obratili ministru Petru Đokiću, čije Ministarstvo energetike i rudarstva je i odobrilo geološka istraživanja „Medenom brijegu“, odnosno Lykosu.

„Zvao me i tražio sastanak vlasnik Lykosa Miloš Bošnjaković, jer sam u više navrata na sjednici NS RS i u javnosti izražavao svoj negativan stav na tu temu. Rekao sam mu da bi Lykos vjerovao poštovao standarde da je ovo Švajcarska, ali smo mi korumpirana zemlja i znam da će nastati haos na Ozrenu ako se otvori rudnici da će to malo ljudi što je ostalo biti iseljeno. Da će rijeke i priroda biti uništeni i da će korist imati samo tajkuni i ovdašnji moćnici“, izjava je opozicionog poslanika Nebojše Vukanovića.

Vukanović se naljutio na Ozrence zato što su prozvali poslanike u NS RS zato što niko nije bio protiv Nacrta Zakona o geološkim istraživanjima RS kada se na sjednici raspravljalo na tu temu.

„Moguće je da sam izašao iz sale kada je bilo glasanje ili sam bio uzdržan zato što se radilo o Nacrtu zakona i da sam smatrao da na javnim raspravama narod može reći šta misli o tom zakonu“ – nije poslanik negirao da nije bilo glasova protiv Nacrta zakona, za koji je od lokalnih vlasti, ekoloških udruženja i građana upućen resornom ministarstvu veliki broj primjedbi i sugestija za izmjenu zakonskih rješenja.

Što se tiče geoloških istraživanja na Ozrenu, front protivnika je sve brojniji i najavili su skore proteste pred Vladom RS, ukoliko se ne povuče saglasnost za date koncesije.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije