Radnički protesti

Spremaju se protesti u Sarajevu: Pred zgradu Vlade KS dolaze policajci, prosvjetari, zdravstveni radnici, državni službenici, radnici ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, te, javnih komunalnih preduzeća

Sa prošlogodišnjeg protesta Koordinacije 8 sindikata pred Vladom KS (Foto: Meliha Kešmer, RFE)
U srijedu, 14.12.2022. godine od 10 sati, u organizaciji Koordinacije osam sindikata.

Koordinacija osam sindikata, koja predstavlja oko 25.000 radnika, koji plate dobijaju iz kantonalnog budžeta, najavili su, za srijedu, 14.12.2022., sa početkom u 10 sati, proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Na protestima će se okupiti radnici iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, javnih ustanova zdravstva, zavoda i organa državne službe, te, javnih komunalnih preduzeća.

Protesti će se, kako su najavili,  održati zbog iskazivanja nezadovoljstva i upućivanja upozorenja Vladi KS da radnicima vrati dostojanstvo:

1. poštivanjem Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera,

2. povećanjem plate radnicima u 2023. godini i

3. isplatom jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini.

Protesti su, u skladu sa zakonom, najavljeni nadležnom policijskom organu. A o detaljima u vezi sa protestima javnost i članstvo sindikata će biti upoznati na press konferenciji koja će se održati u petak, 09.12.2022. godine u 10 sati u Domu sindikata u Sarajevu.

Koordinaciju sindikata čini osam sindikata: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da je ova Koordinacija sindikata proteste na istom mjestu organizovala prije skoro tačno godinu dana – 30. novembra 2021. – kada je iskazano njihovo nezadovoljstvo što u nacrtu bužeta za 2022. godinu nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika, i iznesen zahtjev Vladi za povećanje plata, poštovanje zakonskih procedura i kolektivnih ugovora, te vođenje socijalnog dijaloga sa sindikatima.

“Od 2016, kada se pojavio Zakon o radu, nas maltretiraju. 2017. su nas počeli cijepati na raznorazne sindikate. Nažalost, zbog naše slabosti smo dozvolili da se to desi. Evo sad imamo jednu, kako bi to političari rekli, široku koaliciju. U ovih osam sindikata je više od 25.000 članova. Do sada su nas ignorisali zato što su nas ustinjavali, sad više ne mogu, jednostvano ovo je sila, ovo je masa.” – kazao je tada prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.

No, to s dijalogom Vlade i sindikata, očito, ne ide najbolje, sudeći po, za sljedeću sedmicu, najavljenim protestima. Sit gladnom ne vjeruje.

Pogledaj više

Građani u akciji