Regija i svijet

Srbija: Država brani kriminalce, a aktivistima pleni imovinu

„Dok sa jedne strane naše pravosuđe progoni one koji se usude da ukazuju na kršenja zakona i kritički govore o vlasti, sa druge najviši državni funkcioneri prolaze nekažnjeno u vršenju najtežih krivičnih dela."

„Samo dan uoči Protesta protiv državnog kriminala, na adresu Dobrice Veselinovića, iz pokreta Ne davimo Beograd, stiglo je rešenje za prinudnu naplatu kazne zbog organizacije javnog okupljanja. Naime, rešenjem se nalaže plenidba zarade okrivljenog Veselinovića, do naplate kazne od 40 hiljada. Ovo je samo jedan od preko 30 procesa koji su se vodili ili se vode protiv aktivista i aktivistkinja Ne davimo Beograd“, saopštio je pokret Ne davimo Beograd.

Kako dodaju, dok se aktivisti i nepodobni građani progone, najviši državni vrh prolazi nekažnjeno vršeći najteža krivična dela. Javni događaj za koji je naložena naplata plenidbom imovine Veselinovića, „Srce za Davida“ održan je pre tri godine kao reakcija na masovna hapšenja građana u Banjaluci.

U Pokretu dodaju da posebno treba imati u vidu da je i Ne davimo Beograd i Veselinović lično, nedavno tužen od strane firme “Milenijum tim” koja za naknadu štete traži čak 100 hiljada evra. U pitanju je kompanija bliska Siniši Malom, koja se bavi izgradnjom “Beograda na vodi”.

“Mi smo na meti Srpske napredne stranke i njenih satelita, od svog nastanka. Pored ovih sudskih procesa kojima pokušavaju da nas sabotiraju i opterete, prisluškuju nam telefone, a često su naši aktivisti praćeni. Ono što je karakteristično za ove napade je da se oni po pravilu dešavaju kada skrenemo pažnju javnosti na štetne poteze vlasti ili kada organizujemo proteste. Npr. kada smo se zajedno sa 80 hiljada građana usprotivili seči šume na Košutnjaku, u roku od samo nedelju dana, čak tri puta su pokušali da nam upadnu u prostorije. Ovi napadi nam govore da smo na pravom putu.”, navode u Pokretu.

„Dok sa jedne strane naše pravosuđe progoni one koji se usude da ukazuju na kršenja zakona i kritički govore o vlasti, sa druge najviši državni funkcioneri prolaze nekažnjeno u vršenju najtežih krivičnih dela. Imena ministara Siniše Malog, Nebojše Stefanovića ili Aleksandra Vulina sinonim su za kriminal. U nedavno objavljenim Pandora papirima dobili smo i potvrdu da ljudi na najvišem državnom vrhu posluju po ofshore destinacijama i skrivaju imovinu koju su stekli kršeći zakone. Srpska napredna stranka je političko krilo državnog kriminala i služi kao kišobran za najteža kriminalna dela“, ističe se u saopštenju.

Ne davimo Beograd dodaje da se naše pravosuđe nalazi se crvenoj zoni iz koje neće biti povratka ukoliko se odlučno ne suprotstavimo daljoj kriminalizaciji društva.

„Nezadovoljstvo građana je više nego opravdano. Zato vas pozivamo da nam se pridružite ispred Republičkog javnog tužilaštva, u Nemanjinoj 22, u subotu 16. oktobra, u 12 časova na Protestu protiv državnog kriminala“, zaključuje se u saopštenju.