Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Građani za manje od 24 sata prikupili novac za plaćanje kazne aktivistkinji iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”

Aktivisti i građani Srbije koji su za manje od 24 sata skupili novac za plaćanje sporne sudske kazne aktivistkinji Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", pokazali su i bosanskohercegovačkim koji zapravo treba biti odgovor na SLAPP tužbe, kojim bogati investitori, sa "dobrim vezama u politici", zastrašuju aktiviste. Solidarnost. (Antikorupcija)

Građani su za manje od 24 sata uspeli da skupe novac za pomoć Dragani Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”.

Njoj je, odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu, naloženo da plati više od 150.000 dinara za naknadu nematerijalne štete Nebojši Petriću i sudske troškove.

Ubrzo nakon što je vest o sudskoj odluci objavljena, novosadska udruženja pozvala su građane da joj donacijama pomognu.

“Dragana godinama unazad požrtvovano brani našu Frušku goru od devastacije i uzupacije, a sada mi branimo Draganu”, navelo je više organizacija i aktivista u saopštenju.

Arsić se zahvalila svima i saopštila da će sve što bude pristiglo preko tražene sume biti iskorišćeno za opšti interes.

Podsetimo, sud je aktivistkinju kaznio jer je suvlasnika “Promista” i “Galensa” nazvala tajkunom, što je njemu “nanelo duševni bol zbog povrede časti”.

Petrić je, inače, prvobitno zahtevao da Arsić po ovom osnovu plati 400.000 dinara, uz 200.000 za pretrpljeni strah i 200.000 zbog povrede prava na imovinu. Ovi zahtevi su odbijeni.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije