Regija i svijet

Srbija: Korupcija je u kulturi najbezbednija

Ovdašnja kultura, za koju će mnogi reći da u njoj – NIJE TAČNO – nema para, duboko je i opasno koruptivna. Korupcija je u njoj izuzetno zastupljena. Tu, u kulturi, korupcija je zapravo najbezbednija, jer se njome niko ne bavi. Tu u kulturi ona ima i priličan broj lica. Lice dnevnica, javnih nabavki, politike, konkursnih dokumentacija, finansijskih izveštaja, duplih ugovora, renoviranja, tendera, konkursa, grantova, honorara, festivala, nagrada, izmišljenih saradnika, koprodukcija, falsifikovanih faktura, rebalansa, radnih mesta, pa lice trgovine interesima i lice manipulacije moći…

Vlast tačno zna na koga u institucijama kulture može najozbiljnije da računa kada je “obnašanje” osrednjosti u pitanju. “Obnašatelj”, koji je čelična koruptivna karika, ima svoju cenu koja je uračunata u “obnašateljstvo”. Ta cena – pečat je na njegovom ćutanju. Ukoliko progovori, sude mu mediji, oni što su brži od tužilaštva. Tada saznajemo zanimljive – ja tebi, ti meni – detalje: visine honorara za režije, dizajn svetla, autorske timove, koprodukcije… Prljav veš iz kulturne centrifuge, u kojoj se neretko urola i neka ozbiljna partijska kulturno-politička avantura, tada obavezno uveseli priprostu javnost, a ovi što se grade da su iznad, brže-bolje požure da tome daju svoj neprikosnoveni tviteraški touch.

Zbog svega toga, korupcija u kulturi je možda čak i opasnija nego igde drugde. Njena moneta nisu samo novac i moć, već su njena ubojita valuta mobing i razne vrste delikatnog mentalnog nasilja, a videli smo po recentnim pričama žena koje su prekinule krug ignorancije nasilja, laži i licemerja – i predatorsko seksualno nasilje – ispostavlja se – kvaziuglednika ovdašnjeg društva.

Osim toga, korupcija u kulturi je nešto o čemu se u ime esnafa uglavnom ćuti. Nije mnogo zanimljiva ni medijima. Osim kada je neko “njihov” u pitanju.

(Kompletan tekst možete pročitati na portalu Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra)

Oznake

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije