Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Novi protest u Beogradu u subotu u 14 sati ispred Vlade

Redovnu subotnju rubriku vijesti iz svijeta započinjemo najavom današnjeg protesta pokreta Ekološki ustanak ispred Vlade Srbije.

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da povlačenje Prostornog plana grada Loznice, kojim je predvidjena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, nije konačno rešenje i istakao da će protesta biti dok se projekat kompanije „Rio Tinto“ formalno i pravno ne okonča.

„Mi tražimo konačno rešenje. Ova agonija zvana ‘Rio Tinto’, vreme je da se ona okonča. Bolje je da to uradimo sad, nego da se razvlačimo sa (predsednik Srbije Aleksandar) Vučićevim ustupcima u nedogled“, rekao je Jovanović za agenciju Beta.

On je istakao da sve zavisi od predsednika Srbije, koji celu priču „posmatra kroz prizmu izbora i zbog toga pristaje na sve“.

„Pristaje na jedno, na drugo, na treće i mrcvari celu priču. Sad je prilika da se to završava, to zavisi od njega. I uradiće to pre ili kasnije, ali on to kalkuliše sve gledajući na izbore, zato to radi“, naglasio je Jovanović.

Pitanje je, kako je rekao Jovanović, samo kada će to da se desi.

„Mi smo ‘Rio Tinto’ već proterali, samo je pitanje kad, samo je pitanje vremena“, kazao je on.

Jovanović je najavio novi protest za subotu u 14 časova ispred Vlade Srbije, gde će glavni zahtev biti poništavanje svih upravnih akata koje je Srbija izdala kompaniji „Rio Tinto“.

„Narod ne želi ‘Rio Tinto’, nemoguće je sprovesti taj projekat i da se to formalno i pravno okonča i da izbacimo više ‘Rio Tinto’ i iz glave i iz zemlje“, rekao je Jovanović.

Dodao je da više nema potrebe da se ranije najavljeni protest u Loznici održi, jer će Prostorni plan tog grada biti povučen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak da će taj plan biti povučen na sledećoj sednici Skupštine grada Loznica, kao i da će država ubuduće „drugačije razgovarati“ sa kompanijom „Rio Tinto“ i sličnim kompanijama.

Pogledaj više

Građani u akciji