Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Pesma o vodi poziv na građanski bunt (VIDEO)

Redovnu subotnju rubriku vijesti iz regije i ostatka svijeta započinjemo jučerašnjim tekstom Portala građanske Vojvodine "Autonomija", o jednoj od akcija udruženja Zrenjaninska akcija (ZRAK) u dugogodišnjoj borbi za pitku vodu u Zrenjaninu, koju ovaj grad nema već 18 godina. Otprilike koliko pitku vodu nema ni grad Lukavac, u BiH. Čiji građani, međutim, ne pokazuju sklonost građanskom buntu, protestima i nemirenju sa situacijom u kojoj se nalaze. (Antikorupcija)

Udruženje Zrenjaninska akcija (ZRAK) objavilo je 17.06. da se loklani bend „Drž`, ne daj“ udružuje s tom organizacijom u borbi za pitku vodu koju Zrenjanin nema već 18 godina.

“Udružujemo se u iskazivanju građanskog bunta kako bismo pokazali da se ne mirimo sa situacijom u kojoj se svi nalazimo. Ovog puta, naš protest želimo da iskažemo i kroz ‘Pesmu o H2O’, jer verujemo da muzika može da dopre do najvećeg broja naših sugrađana, da ih protrese, da ih probudi”, istakli su iz ZRAK-a.

U objavi se podseća i da je u Zrenjaninu dočekala punoletstvo generacija mladih koja nikadau svojoj kući nisu popili čašu vode natočenu iz slavine.

“Mi, građani Zrenjanina, imamo moć i niko nas neće zaustaviti da se borimo za naše pravo na zdravu, pijaću vodu i bolji grad”, poručuju zrenjaninski aktivisti.

Pogledaj više

Građani u akciji