Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija – Pesnikinja Radmila Petrović na protestu protiv objavljivanja intervjua sa silovateljem u Informeru: Borimo se za svet u kome ćemo biti bezbedne

Redovnu subotnju rubriku vijesti iz regije i ostatka svijeta počinjemo tekstom o jučerašnjem, trećem, protestu u Beogradu ispred redakcije tabloida Informer, zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem. Silovatelj je potom i uhapšen, ali intervju nije povučen sa sajta i YouTube kanala Informera.

Još jedan u seriji protesta u organizaciji kolektiva Ženska solidarnost povodom objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu Informer koji je započeo ispred redakcije lista, završen je na Trgu Nikole Pašića.

Nekoliko desetina građana u prvim minutima protesta okupilo se noseći transparente “Skloni mi se s puta, ide žena ljuta”, “Sigurnost za žene, robija za nasilnike”, “Želim da budem sigurna, ne samo hrabra” i zviždeći kroz pištaljke simbolično najavili početak protesta.

Protest je započet uzvicima “Govno jedno kako smeš?”. Dvojica unoformisanih policajaca čuvala su ulaz u redakciju.

Građani su počeli da se okupljaju u većem broju, saobraćaj u ulici Terazije je blokiran.

Među nekoliko stotina okupljenih su i zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić, Mila Popović iz Stranke slobode i pravde, Radomir Lazović i Biljana Đorđević iz pokreta Ne davimo Beograd.

Na protestu ispred Informera su se našli i glumci Đorđe Živadinović Grgur i Branislav Trifunović.

Grgur je za naš list izjavio da muškarci treba da izađu „i budu podrška ovim hrabrim ženama“. Na sliku uniformisanih policajaca ispred ulaza redakcije Informera, Grgur je izneo mišljenje da zakon štiti one kojima zaštita nije potrebna.

Branislav Trifunović je, s druge strane, rekao da ovaj sistem ništa ne rešava.

“Vlast, zakon i država nisu okrenuti ka običnom čoveku“, rekao je glumac i dodao da ga najviše iznenađuje to što na protestu nema više ljudi i što njihov bes nije dovoljno jak.

Članica Ženske solidarnosti Jelena Riznić obratila se protestantima rekavši da je od poslednjeg protesta ubijena dvogodišnja devojčica, a da to 25. femicid u Srbiji od početka godine.

“To nije porodična tragedija, nije zločin iz strasti, to je nasilje koje su institucije ignorisale i zato su žene ubijene. On kaže da je intervju sa silovateljem megaekskluziva. Ovo je ženska revolucija – to je megaekskluziva”, rekla je Riznić.

Riznić je rekla da se i sama suočava sa nasiljem i da je čovek koji joj je pretio da će je ubiti pištoljem na slobodi.

Pogledaj više

Građani u akciji