Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Profesorka gimnazije suspendovana zbog plakata i teksta o protestu

„Ja, kao profesorka sociologije, predmeta koji podučava o društvu, nisam đake pozvala na stranački, nego na građanski skup. Smatram da je u pitanju zastrašivanje, jer je vrlo ozbiljno kada vam neko preti da će da vam, kao samohranoj majci, oduzeti jedini izvor prihoda”. Pouka za BiH - autokratski režimi targetiraju prvo novinare i građanske aktiviste, ali vremenom dođe red na svakog ko misli svojom a ne vođinom glavom. I što ćutanje duže traje posljedice su ozbiljnije i iz njih se teže izvući. Zato se antidemokratske tendencije vlasti moraju sprječavati na vrijeme. I zato se borba za slobodu javne riječi i ljudska i građanska prava ne prepušta nekolicini "profesionalno zainteresovanih", nego se na pokušaje njihovog oduzimanja reaguje masovno i odlučno. Pa čak i kad politička alternativa toj vlasti pokazuje potpuno odsustvo odgovornosti i svijesti o tome šta pojam "alternativa" zapravo podrazumijeva, a primjer čega je opozicija u Republici Srpskoj i njen odnos prema protestima u Srbiji. (Antikorupcija)

Zrenjaninska gimnazija je suspendovala svoju profesorku Senku Jankov nakon što je okačila plakat “Zrenjanin protiv nasilja” u Google učionicu.

Profesorka Jankov kaže za N1 da je postupak protiv nje pokrenut ne samo zbog plakata koji je okačila u Google učionici, nego i zbog autorskog teksta koji je objavila na portalu “Danas” u kom govori o atmosferi na prvom protestu “Zrenjanin protiv nasilja”, koji je održan u sredu, 17. maja.

Jankov kaže da joj je direktor zrenjaninske gimnazije u usmenom razgovoru rekao da će suspenzija biti okončana ukoliko u roku od osam dana podnese izjavu u kojoj priznaje svoju krivicu, što je ona odbila:

“Smatram da je to učitavanje političke konotacije i kačenje plakata kao i u sam tekst, u kojem se nigde konkretno ne spominje zrenjaninska gimnazija, i koji je bio moj lični doživljaj protestne šetnje protiv nasilja koja je organizovana od grupe građana, a ne političke stranke” kaže Jankov za N1 i dodaje da u rešenju koje joj je dostavljeno iz škole, stoji da je “osumnjičena je za kršenje člana 113 zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja”.

Taj član Zakona propisuje da “je u (školskoj) ustanovi zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe”.

Jankov kaže i da advokat njenog sindikata smatra da ona nije prekršila zakon, te da je u pitanju zastrašivanje: „Ja, kao profesorka sociologije, predmeta koji podučava o društvu, nisam đake pozvala na stranački, nego na građanski skup. Smatram da je u pitanju zastrašivanje, jer je vrlo ozbiljno kada vam neko preti da će da vam, kao samohranoj majci, oduzeti jedini izvor prihoda”, kaže Jankov i dodaje da će tokom trajanja suspenzije primati samo 30 odsto svoje plate.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije