Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Protest „Buna protiv mafije“ u Novom Sadu, traži se referendum o GUP-u

Novi Sad 28. jul 2022. Protest Buna protiv mafije u Novom Sadu (Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs)
Novi Sad ima kulturu protesta, kritičkog odnosa prema vlasti i nemirenja sa uzurpacijom moći i bilo kakvim oblikom nasilja nad građanima (od revizionističkog ispiranja mozga do fizičkog iživljavanja). 28.07. u ovom je gradu održan protest pod nazivom "Buna protiv mafije", organizovan zbog nasilja nad učesnicima skupa protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u tom gradu, 7 dana ranije. Demonstranti su zatražili da se procesuiraju odgovorni za nasilje nad građanima, ali i da se raspiše referendum o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada. Komentarišući taj protest protiv usvajanja GUP-a, zaključili smo: Slučaj Rio Tinto je pokazao da i cinizam i nasilje i ignorisanje volje građana i koruptivni interesi, ustuknu pred odlučnošću građana. Potrebno je samo da se pokrene dovoljan broj njih, dovoljno dugo i dovoljno “glasno”. I… da budu dovoljno inteligentno vođeni. No, u teoriji je sve jednostavno. Ali u praksi baš i nije. Bar u BiH. Znaju to mnogi koji su, u ovoj zemlji, pokušavali pokrenuti ili pokretali proteste, koji bi naišli na skroman odaziv ili se brzo gasili bez ostvarenog cilja. Zato su ovdašnji eko i građanski aktivisti uopšte, u neko doba zaključili da im je, koliko god krhka bila, pravna država bolji saveznik od apatične i komformističke mase. Koja, i pored svih ozbiljnih životnih problema koje ima i razloga za proteste, i dalje reaguje uglavnom tek na nacionalne i patriotske teme. Pa još s političarima na vlasti, umjesto protiv njih. (SŠ, Antikorupcija)

Demonstranti su na protestu (28.07., u Novom Sadu) poručili gradskim vlastima da ih se ne plaše i da će nastaviti da se bore za svoj grad, a protiv onih koji bi, u interesu krupnog kapitala, da ga dodatno unište.

Marija Prijić, supruga jednog od demonstranata koji je na protestu pre nedelju dana pretučen od strane privatnog obezbeđenja, kazala je da se ni ona ni njena porodica ne plaše, iako su gledali strašne slike nasilja od strane insttucija.

„Policija je trebalo da brani gradjane, a dopustila je da ih privatno obezbedjenje tuče“, navela je ona u govoru u blizni sedišta Policijske uprave Novi Sad.

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković rekao je da je odgovor Novosađana i „građanskog pokreta otpora na divljanje vlasti apsolutna solidarnost i zaštita“ svih koji misle drugačije od Srpske napredne stranke.

„Nećemo dozvoliti nasilje, bićemo velika politička porodica koja brani pravo svakog gradjanina da slobodno misli“, rekao je Novaković.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta obratio se policiji u zgradi MUP-a ispred koje je protest.

„Da li vi čuvate instituciju i funkcionere? Došli smo da pitamo one kojima smo poslodavci zašto ne rade svoj posao? Zaštitite zakon, a ne vlast, zaštitite ljude u ovom gradu, zaštitite institucije, a ne funkcionere“, rekao je on.

Aktivista Brajan Brković poručio je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da nije dobro da Novi Sad vodi čovek koji, umesto da vodi računa o razvoju grada, „razvija bankovne račune povlašćenih investitora“.

„Nije dobro kada gradonačelnik vidi svoje građane kao bele miševe. Novi Sad je klasičan primer sukoba krupnog kapitala i običnih građana. Apelujem na gradsku vlast da se ne igraju vatrom jer će im se dogoditi narod, a onda im niko neće biti od pomoći“, rekao je Brković.

Na protestu u Novom Sadu bili su i aktivisti iz Beograda, Zrenjanina i drugih gradova, kao i opozicioni političari Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Radomir Lazović, Dobrica Veselinović.

Izvor : Fonet / Marko Dragoslavić

Među prisutnima su bili i Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, ali i drugi kopredsednik ove partije Aleksandar Jovanović Ćuta. Tu je bila i Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, kao i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke. Bili su i predstavnici Demokrtaske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali i pokreta Zdravka Ponoša Srbija Centar (SRCE) i Ne davimo Beograd.

Aktivisti iz Novog Sada nosili su bedževe na kojima piše „zgubidan“, kako je one koji su učestovali na protestu protiv GUP-a opisao gradonačlenik Miloš Vučević. U obližnjem kafiću su i osobe koje su od ranije poznate kao protivnici građanskih protesta, a među njima su i neki koji na sebi imaju majice sa slovom „Z“, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Demonstranti su upućivali pogrdne poruke na račun gradonačelnika Vučevića i uzvikivali „Miloš nejaki!“.

Političari Biljana Stojković i Radivoje Jovović iz stranke Zajedno, kao i aktivistkinja Aida Ćorović su svojeručno uzeli farbu i dodatno ofarbali izlog SNS-a.

Na samom početku protesta dogodio se manji incident, kada je jedan vozač pokušao da prođe kroz blokiranu saobraćajnicu.

Uoči protesta, tik ispred stanice policije su primećeni „provokatorski plakati“, koje su organizatori prijavili policiji. Na nalepnicima je ispisano „cigla, štangla, baklja, taj rad – zar se tako čuva Novi Sad“, do se na posteru nalazi aktivista Brajan Brković sa natpisom „kakav deda takav unuk, zar za njim da krene novosadski puk“, kao i „policiju tuče, krv priziva, zastavu kalja – zar ti takav kao predvodnik valja“?

Izvor : N1

Podsećamo, večerašnji protest u Novom Sadu organizuje nekoliko nevladinih organizacija, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije