Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Radnici Milenijum tima otišli sa Kameničke ade nakon protesta aktivista

U redovnoj subotnjoj rubrici vijesti iz svijeta, o građanskim aktivistima iz Novog Sada, koji dokazuju da se organizovani i odlučni građani mogu izboriti i protiv koruptivnog saveza Kapitala i Politike i njihovog kršenja zakona. (Antikorupcija)

Radnici kompanije “Milenijum tim” napustili su Kameničku adu u Novom Sadu danas predveče, jer im aktivisti za zaštitu prirode nisu dozvolili da izvode radove.

Na adi je ostala građevinska mašina koja je ranije danas dovezena, kao i čuvar koji će je čuvati tokom noći.

Radnici su otišli nakon što su ih aktivisti Šodroš “Survivor kampa” ceo dan sprečavali da započnu rad.

Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA pozvala je prethodno danas građane Novog Sada da im se pridruže i zajedno spreče tešku mehanizaciju kompanije “Milenijum tim” koja se pojavila na Kameničkoj adi, u blizini “Survivor kampa” na Šodrošu, u kojem aktivisti spavaju od juna, u pokušaju da spreče da se u tom zaštićenom prirodnom području izvode građevinski radovi.

Na licu mesta reporter Autonomije uočio je bager guseničar, kamion koji je doneo isti, i automobil u kom su pripadnici ove građevinske kompanije. Policija u civilu je i dalje na licu mesta. Aktivisti su blokirali put kamionu sa jedne strane njihovom kamp prikolicom.

Vesna Galenčić iz OSNA-e istakla je za Autonomiju da su u prepodnevnim časovima u Šodroš Survivor kampu čuli neku buku teških mašina i odmah otišli na plažu, da bi videli odakle ti zvuci dolaze. Susreli su se, kaže, sa jako čudnom mašinom.

– Odjurili smo preko plaže, vrlo ljubazno smo se obratili radnicima koji su imali Milenium tim majice, pitali ih imaju li nalog za radove koji se izvode. Nisu bili srećni, i dalje postoji taj spin da oni nisu dužni građanima da daju informacije i naloge, a jesu. Objasnili smo im to, a onda su oni rekli da će da srede teren za državne organe koji sutra dolaze – rekla je Galenčić.

Dodala je da je veliki kamion koji je doneo mašinu, još tokom razgovora pokušao da se u dva navrata pomeri unazad, da je situacija bila vrlo ozbiljna, zbog čega su pozvali policiju i inspekcije.

– Mi smatramo da su ovi radovi neuslovni, da se, kako je objasnio i gospodin Antić, radi o proceduralnoj grešci, kada se desila ona bespravna seča na Šodrošu. Objasnili smo da je i predsednik Vučić nezadovoljan imovinsko-pravnim odnosima koji se odvijaju od strane Koridora i Pokrajine, da je ovde sve neuslovno, da nema ni građevinske dozvole, ni plana ni projekta, samim tim, mi smo ti koji treba da zaustave neuslovne radove i odavde nećemo ići – poručila je Galenčić.

Reporter Autonomije čuo je kada je jedan od radnika Milenijum tima rekao okupljenima da oni nisu u mogućnosti da sklone mašine dok im neko iznad njih to ne naredi.

Tokom dana na licu mesta je bio i policijski inspektor, koji je uzeo izjave od aktivista i radnika.

Kako je javio lokalni portal 021, radnici “Milenijum tima” imaju nalog da razminiraju prostor, odnosno da provere da li na tom području na kojem se planira gradnja ima zaostalih eksplozivnih sredstava.

Blokiran kamion koji je doneo građevinsku mašinu na Kameničku adu

Uzbuna na FB

Prethodno je Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA pozvala hitno sve Novosađane da se okupe na Kameničkoj adi, preko puta Survivor kampa Šodroš, jer se tamo bez ikakve najave pojavila teška mehanizacija.

– Pozivaju se svi građani i mediji, na Kameničku Adu, preko puta Kampa na Šodrošu! Millenijum tim je dovezao tešku mehanizaciju, bez naloga! Pozvan je MUP – stoji u objavi ove organizacije na njenoj FB stranici.

Podsetimo, nadomak tog prostora, na Šodrošu, aktivisti se nalaze još od 11. juna, nakon što su, isto tako nenajavljeno, posečena stabla stara više decenija, zbog izgradnje četvrtog mosta preko Dunava.

Od tada više nije bilo nikakvih radova, a aktivisti se danonoćno smenjuju na dežurstvima kako bi sprečili dalje radove, za koje tvrde da su nelegalni.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije