Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Suđenje novosadskoj aktivistkinji

Suvlasnici kompanije "Galens", Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine podneli su niz tužbi protiv članova Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Udruženja "Fruškać". Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama.
Suvlasnica “Galensa” tuži Draganu Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” za naknadu nematerijalne štete za povredu ugleda i časti i nanete teške duševne boli, a traži naknadu od 800.000 dinara.
Na današnjem ročištu svedočili su generalni direktor firme “Promist” Milija Pavlović i aktivista Dane Pribić.

Milija Pavlović je, kao i na jučerašnjem suđenju koje je pokrenuo Nebojša Petrić protiv aktivistkinje takođe za povredu ugleda i časti i nanetu tešku duševnu bol, rekao da je ova situacija uticala na to da se porodica Petrić počela plašiti za svoju bezbednost, da su dodatno morali da objašnjavaju situaciju svojim saradnicima i klijentima, a tvrdi da je sve to uticalo i na zdravlje bračnog para Petrić.

“Dragana Arsić je skoro uvek pominjala firme Petrića, iako je Sanja Petrić na Kestenu kupac i investitor isključivo kao fizičko lice. U svakoj mogućoj prilici nisu ispustili mogućnost da prozovu firme ‘Promist’, čiji sam ja generalni direktor, kao i ‘Galens’ koje nemaju nikakve veze sa privrednim imanjem na Kestenu. Kao i Dragana Arsić, tu priliku su koristili i pripadnici njene privatne organizacije, ali i njen advokat koji je na jednom forumu u jednoj rečenici izrekao tri laži koje su vrlo lako proverljive”, izjavio je.

Direktor “Promista” je ovu tvrdnju izrekao i tokom jučerašnjeg svedočenja, a danas je obrazložio da je advokat Mihailo Pavlović rekao da je firma “Galens” radila ograđivanje imanja Petrića na lokalitetu Kesten.
“Niti je to ‘Galens’ ograđivao, niti je ograđen Nacionalni park, niti je ograđena ta površina koju je advokat spominjao i sve je to lako proverljivo”, dodao je Milija Pavlović.
Sud je odbacio dodatno pitanje punomoćnika Dragane Arsić da li ove dve firme čiji su vlasnici Petrići izvode radove na Kestenu kao pitanje koje se ne tiče ovog predmeta, a odbrana je u zapisniku naglasila kako ima dokaze u vidu fotografija da su mašine firme “Promist” vršile radove sredinom 2020. godine.
Potom je svedočio aktivista Dane Pribić koji je bio učesnik protesta na Kestenu prošle godine i koji je opisao šta se dešavalo tog dana, kao i zbog čega je prisustvovao događaju, a naglasio je da nema ništa lično protiv Sanje i Nebojše Petrića.
Naredno ročište je zakazano za 13. januar i na njemu bi trebalo da budu saslušana preostala tri svedoka koje je predložila tužena strana.
Podsetimo, suvlasnici kompanije “Galens”, Sanja i Nebojša Petrić, početkom godine podneli su niz tužbi protiv članova Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” i Udruženja “Fruškać”.
Ukupna vrednost tužbenih zahteva od ova dva udruženja je oko dva miliona dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”.
Aktivisti i pravni stručnjaci ocenili su da je reč o SLAPP tužbama. Takozvane SLAPP tužbe relativno su nov vid pritiska na medije, aktiviste i uopšte one koji pokušavaju da zaštite javni interes.
Pogledaj više

Građani u akciji