Građanski aktivizam u susjedstvu

Srbija: Uhapšena uzbunjivačica iz Novog Sada, upozoravala na brojne zloupotrebe u Elektroprivredi Srbije

Da u balkanskim zemljama, premreženim sistemskom korupcijom, kriminalci vode velika preduzeća, pa i državu, dok pošteni ljudi, zbog odgovornog obavljanja svojih obaveza mogu ostati bez posla, a u nastavku završiti i uhapšeni, nemoćno gledajući kako kriminalci na koje su ukazali nastavljaju nesmetano raditi (i pljačkati), pod zaštitom političkih moćnika, pokazuje primjer Nataša Prišić, bivše službenice unutrašnje kontrole EPS-a, sada predsjednice Pokreta za borbu protiv korupcije "Pomirimo Srbiju sa pravdom". Sličnih primjera, pa i tragičnijih epiloga ljudskog poštenja i vjere u pravdu i pravnu državu imali smo i u Bosni i Hercegovini. A ovakvi skandali, kao što je hapšenje Prišićeve govore prije svega u kakvim državama i s kakvom vlašću živimo. (Antikorupcija)

Nataša Prišić iz Novog Sada, koja je svojevremeno javnosti otkrila brojne zloupotrebe u Elektroprivredi Srbije (EPS) za vreme dok je direktor bio Milorad Grčić, uhapšena je od strane SBPOK-a u utorak uveče u Beogradu zbog sumnje da je izvršila krivično dela „Izazivanje panike i nereda“.

Ona će danas biti saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, potvrdio je njen advokat Ivan Ninić, a piše Nova.

Kako je Ninić saopštio na svom Tviter profilu, Nataši se stavlja na teret da je u ponedeljak, 8. maja, u ime novoosnovanog Pokreta za borbu protiv korupcije „Pomirimo Srbiju sa pravdom“, poslala potpisan imejl na adrese više od 70 ambasada, što ne spori da je učinila.

Ipak, on tvrdi da u tome nema elemenata krivičnog dela.

–  U pismu je ukazala da „pošteni“ Aleksandar Vučić 36 meseci bestidno ćuti i štiti kriminalce i kriminal neviđenih razmera u EPS-u, koji je ona otkrila i dokumentovala zvanično kao službenik Unutrašnje kontrole EPS-a, a potom dobila otkaz i završila na ulici.

Takođe, Nataša je u pismu ambasadama napisala da su Vučić i Brnabić „odgovorni za živote hiljade ljudi u Srbji koji će mu ispred Predsedništva pokazati kako se bori za čast i obraz Srbije“.

Ona je pozvala Vučića da u roku od 48h postupi po zakonu, a ukoliko ne postupi da će „cela nacija prisustvovati najvećoj tragediji u svetu, a ubica će biti Aleksandar Vučić“.

Nataša je, meni kao njenom braniocu i policiji, rekla da u pismu nikome nije pretila, da nije pozivala na Vučićevo ubistvo, već da je diplomatama nagovestila da će, zbog nepravde, sebi oduzeti život, a da će za to biti odgovoran predsednik države, koga je zbog toga nazvala „ubicom“ – naveo je advokat i dodao:

–  Ovo hapšenje i pretres stana je isključivo u funkciji zastrašivanja Nataše Prišić, njene porodice, ali i svih građana koji javno govore o režimskom kriminalu. Ovo je atak na slobodu govora i kritike vlasti. Zamena teze, hapsi se onaj ko ukazuje na kriminal, a ne kriminalci iz EPS-a.

Kako podseća Nova.rs, Nataša Prišić je široj javnost poznata nakon što je predočila svoja saznanja o zloupotrebama u EPS-u. Ona je tada javno govorila i o mobingu koji je trpela tokom svog rada u ovom preduzeću.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije