Građanski aktivizam

„Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“: Rušenje 6. sprata na Bijelom Brijegu je početak, ali cijela zgrada treba da se ruši

Građanska inicijativa „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ danas je u Mostaru organizovala uličnu akciju, informisanja građana, nastavljajući svoju borbu protiv nelegalne gradnje stambeno-poslovnog objekta u naselju Bijeli Brijeg.

Borba stanara Bijeloga Brijega protiv nelegalne gradnje, posljednjih je mjeseci ishodila svoje prve rezultate, koji vraćaju nadu u pravnu državu.

Zajednički cilj Građanske inicijative „STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ je spriječiti legalizaciju nelegalno izgrađene zgrade u naselju Bijeli Brijeg i obustaviti gradnju nove zgrade koja nije u skladu sa Regulacionim planom.

Iako je investitor bio na korak do dozvole i za gradnju nove zgrade, zahvaljujući inicijativi građana, izgradnja novog stambenog objekta je onemogućena, a uklonjen je i šesti sprat već (nelegalno) izgrađene zgrade.

Foto: Hercegovina.info

Prvi konkretni rezultati naveli su Građansku inicijativu „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ da nastave svoju borbu. S obzirom na to da je Ministarstvo graditeljstva uvažilo žalbu stanara, te donijelo pravosnažno rješenje o pokretanju upravnog postupka kod Odjela za urbanizam, znači da je legalnost cijele zgrade dovedena u pitanje.

U toku su ispitivanja u FUP-u svih osoba uključenih u postupak izdavanja nelegalnih dozvola za stambenoposlovni objekt na Bijelom Brijegu, protiv kojih su stanari okupljeni oko ove inicijative podnijeli i kaznenu prijavu. Građani okupljeni oko inicijative nemaju namjeru prestati sa aktivnostima sve dok pojedinci u vlasti ne budu odgovarali za načinjeni urbicid.

Foto: BHRT

“Nama je krajnji cilj poništiti dozvole i podnijeti zahtjev za rušenje cijele zgrade. Nama nije problem samo šesti sprat već cijela zgrada.”, poručio je Mario Ćosić, predstavnik neformalne grupe „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“.

Reakcije građana na ulici su uglavnom bile neutralne, a njihova ravnodušnost prema konkretnom problemu ukazuje na potrebu izgradnje javne svijesti da se na društvene probleme reaguje pravovremeno i uvijek, a ne samo kad te lično pogode i kada, recimo, u tvom dvorištu nikne nelegalno izgrađen objekat.

Foto: NGG

Izuzetak su bile reakcije građana koji su upoznati sa problemom i koji su iskazali zadovoljstvo što se kontinuirano radi na njegovom rješavanju kao i na stvaranju prijeko neophodnog pritiska prema odgovornim instiucijama i osobama.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije