Radnički protesti

Štrajk upozorenja radnika NP “Sutjeska” zbog neisplaćenih plata

"Ovo sa platama je postalo neizdrživo i ako se ništa u najskorije vrijeme hitno ne preuzme, nisu isključene radikalnije mjere kako zakon o štrajku predviđa, pa čak i generalni štrajk."

Više od 50 radnika JU Nacionalni park “Sutjeska” jednočasovnim štrajkom upozorenja, pred zgradom uprave na Tjentištu, protestvovalo je protiv rukovodstva zbog neisplaćene tri plate u poslednja tri mjeseca i dijelova primanja iz prethodnih mjeseci ove godine.

Predsjednik štrajkačkog odbora Dragan Radović je rekao novinarima da je ovo samo upozorenje direkciji firme i da će ukoliko se zahtjevi radnika ne ispune do 25. decembra preduzeti i radikalnije mjere.

“O situaciji u ovoj javnoj ustanovi upoznali smo nadležna ministarstva i vrh Republike Srpske, kao i opštinu Foča, ali ni od koga do sada nismo dobili nikakav odgovor”, istakao je Radović.

Član štrajkačkog odbora Đorđe Vuković kaže da je radnicima dogorelo do nokata jer problemi u firmi se gomilaju od 1996. godine.

“Ovo sa platama je postalo neizdrživo i ako se ništa u najskorije vrijeme hitno ne preuzme, nisu isključene radikalnije mjere kako zakon o štrajku predviđa, pa čak i generalni štrajk”, objasnio je Vuković.

O situaciji u preduzeću i o štrajku upozorenja kao i zaostalim platama radnicima pitali smo direktora NP “Sutjeska” Aleksandra Kovača, ali on nije bio voljan da da odgovore novinarima optužujući informativne kuće da, kako je rekao, neistinito izvještavaju o ovoj ustanovi.

JU Nacionalni park “Sutjeska” zapošljava 85, a u sezoni i do 150 radnika.

Pogledaj više

Građani u akciji