STOP neakreditovanim fakultetima - inicijativa neformalne grupe mladih RS

Studenti su zabrinuti – “Slobomir P Univerzitetu” prijeti stečaj a ističe i vrijeme za akreditovanje

Neformalna grupa studenata “STOP neakreditovanim fakultetima - inicijativa neformalne grupe mladih Republike Srpske” početkom ovog mjeseca zatražila je Vanredni inspekcijski nadzor od Inspektorata RS, nad SPU, kako bi na vrijeme zaštili interese studenata. Tvrde da problemi na ovom Univerzitetu nisu samo finansijski, nego i organizacioni, te, da je manjak studenata, a i da je izraženo nezadovoljstvo profesora i ostalog osoblja.

Nakon što je bijeljinski Okružni privredni sud donio odluku o otvaranju stečaja nad kompanijom „Slobomir“, biznismena iz SAD Slobodana Pavlovića, čime je u doveden u pitanje opstanak i šest fakulteta u Bijeljini i Doboju „Slobomir P Univerziteta“, opravdano je uznemirenje studenata u pogledu daljne sudbine ove visokoškolske ustanove. Takođe i onih koji su šklovanjem na SPU diplome već stekli, jer on nikada nije upisan u registar Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta u BiH.

Sa očiglednom namjerom da ih umiri, Uprava SPU je izdala saopštenje kojim je javnosti iznijela svoj stav, kako su naveli, “trenutnog pravnog statusa i o narednim aktivnostima”.

„Stečajni postupak nad kompanijom ne znači stečajni postupak nad „Slobomir P Univerzitetom“, SPU nastavlja sa postojanjem i radom u skladu sa Statutom, Zakonom o visokom obrazovanju RS i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH. Tijela Slobomir P Univerziteta su Upravni odbor, Senat, Rektor, Predsjednik univerziteta i Savjetodavni odbor i ova tijela su ovlaštena da nastave sa svojim aktivnostima u sadašnjem kapacitetu. Izbor novog Rektora je u proceduri i po završetku konkursne procedure slijedi njegovo imenovanje. Reakreditacija SPU je u toku, Univerzitet je akreditovan do 21.01.2022. godine“, kratka je obavijest i reakcija SPU nakon objavljenog stečaja kompanije „Slobomir“, u kojoj su, osim Univerziteta, i druga povezana pravna lica, odnosno preduzeća RTV “Slobomir”, “Slobomir nekretnine” i “Akva siti”.

I prije stavljanja kompanije Slobodana Pavlovića pod stečaj, Univerzitet je prvi bio „na dobošu“, ali je stečaj izbjegao “za dlaku”, 3. decembra prošle godine. Povjerenik, biznismen iz Foče Gordan Pavlović, odnosno njegova “Naša banka” povukla je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad „Slobomir P Univerzitetom“ jer je Slobodan Pavlović izmirio dug od 1,5 miliona KM koji je ta obrazovna ustanova imala prema banci.

Zatim je na prodaju, 10. maja, po zahtjevu Bobar banke u stečaju čija potraživanja je takođe otkupio Gordan Pavlović, stavljeno preduzeće kompanije “Akva siti”, ali je je njenu imovinu u izvršnom postupku otkupio Slobodan Pavlović. On ima rok da do 10. juna plati ponuđenih 4,9 miliona KM, a interesantno, odnosno paradoksalno, je da je učesnik na toj licitaciji u bijeljinskom sudu bio i „Slobomir P Univerzitet”. Da se radilo o neozbiljnim namjerama, očito je i po tome što je, osim vlasnika kompanije, učesnik licitacije bila još jedna njegova firma „Slobomir Nekretnine”. Time se, po svemu sudeći, željelo spriječiti da “Akva siti” kupi Gordan Pavlović i njegov “Pavgord” koji je bio četvrti učesnik licitacije, jer on je svoju ponudu zaustavio na četiri miliona KM.

Ako američki biznismen, koji i sa 83 godine ne odustaje od posla i najavljuje da će se iz biznisa u penziju povući tek za petnaestak godina, do 10. Juna i plati ponuđeni iznos, time neće biti i kraj njegovih muka. Jer, stečajni upravnik “Slobomira” Marko Krsmanović na izvještajnom ročištu iznio je podatak da je ustanovio da su Pavlovićeva dugovanja prema svim povjeriocima veća od 10 miliona KM. Krsmanovića je Okružni privredni sud u Bijeljini obavezao da vodi računa o cjelokupnoj imovini dužnika i da nastoji naplatiti sva potraživanja povjerilaca.

Što se sada tiče “Slobomir P Univerziteta”, kako bi na vrijeme zaštili interese studenata, Vanredni inspekcijski nadzor od Inspektorata RS početkom ovog mjeseca zatražili su iz neformalne grupe “STOP neakreditovanim fakultetima – inicijativa neformalne grupe mladih Republike Srpske”. Tvrde da problemi na ovom Univerzitetu nisu samo finansijski, nego i organizacioni, te, da je manjak studenata, a i da je izraženo nezadovoljstvo profesora i ostalog osoblja na Univerzitetu.

“Povodom vašeg obraćanja Republičkoj upravi za inspekcijske poslove prosvjetni inspektor je izvršio vanrednu inspekcijsku kontrolu na “Slobomir P Univerzitetu” i utvrdio da se Dopunskim rješenjem od 16.1.2020. godine, koje je donijela Agencija za akreditaciju VŠU, “Slobomir P Univerzitet” smatra akreditovanim do okončanja postupka reakreditacije. Koji je počeo od 12.12.2019. godine i traje najduže do 21.02.2022. godine.

U Grupi kažu da su ovakav odgovor i očekivali, ali da smatraju da su svojom reakcijom postigli cilj, odnosno da su skrenuli pažnju nadležnima i da bi oni, u narednom periodu, trebali posvetiti više pažnje i imati u vidu probleme u kojima se nalazi ovaj Univerzitet.

“Morali smo reagovati, kada je praktično i nad Univerzitetom otvoren stečajni postupak. A, s druge strane, i da ukažemo na činjenicu da je ostalo manje od osam mjeseci do krajnjeg roka za reakreditaciju ovog univerziteta. I da će, u nastalim okolnostima, bez reakcije nadležnih, pa i njihove pomoći, Univerzitet teško uspjeti obezbjediti akreditaciju. Jer, prema odgovoru koji smo dobili od resornog Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, “Slobomir P Univerzitet” je trenutno u fazi provjere zakonskih preduslova za – početak postupka!”, izjava je člana grupe Gorana Ristića, koji dodaje da SPU kod državne Agencije nije ni u postupku reakreditacije.

U ovom trenutku, evidentno je, postoji osnovana zabrinutost od mogućnosti pokretanja stečajnog postupka, neobezbjeđivanja akreditacije u zakonskom roku i u konačnici – gašenja Univerziteta.

To je opcija sa najgorim scenarijem koju niko, ponajmanje studenti i zaposleni na ovom univerzitetu, ne želi.

Ali, da zatvaranja više nisu pošteđene ni visokoškolske ustanove, potvrda je nedavno gašenje privatnog Komunikološkog koledža “Kapa Fi” iz Banja Luke, u vlasništvu profesora Aleksandra Bogdanića.

A gašenje ovog koledža potvrdilo je i činjenicu da su u ovakvim situacijama najveći gubitnici, zapravo, studenti. Jer san vlasnik, Bogdanić, zatvaranjem Koledža nije ostao i bez posla, već je svoj radni angažman nastavio na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. A, kao osnivaču, mu je pripala i prokretna i nepokretna imovina koju je uložio, među kojom i poslovni objekat u Vojvođanskoj ulici u Banjaluci.

 

Pogledaj više