Građanski aktivizam

Studentski protesti – Sarajevo, 13.09. u 12:00

Studenti nezadovoljni uslovima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) su najavili proteste za ponedjeljak, 13. septembar, .

Osim SPUS-om, čiji su rad nazvali samovoljnim, nezadovoljni su i odnosom kantonalne vlasti i Rektorata UNSA prema studentima.

Izdvojili su četiri zahtjeva:

  • Da se izvrši nadzor nad provođenjem Zakona o visokom obrazovanju u kontekstu, kako su naveli, nepoštivanja normi vezanih za uslovne predmete, obaveze plaćanja članarine u biblioteci i tretiranja mladih s poteškoćama u razvoju na UNSA-i;
  • Da se obrazloži kontinuirana uplata od 20 KM za potrebe održavanja Studentskog informacionog sistema (ISSS);
  • Da se razmotri proceduralno smanjenje školarine studenata. Ovo su naveli kao zahtjev iz razloga što smatraju da ne može konvencionalno, kabinetsko i online izvođenje nastave koštati isto;
  • Da se prilikom predstojeće akademske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenja koja se odnose na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu.

Naida Mehanović, jedna od organizatorica ovog protesta, je u izjavi za Klix.ba je naglasila da SPUS nije, kako je rekla, istakao istinske zahtjeve studenata.

Poručila je da su nezadovoljni šutnjom institucija i za nju je čudna koincidencija da je nastavak sjednice Skupštine Kantona Sarajevo… najavljen upravo na dan održavanja protesta.

Prema riječima Mehanović, izvršeno je anketiranje među studentima, a koje je pokazalo da je više njih od 600 iskazalo spremnost da prisustvuje protestima. Smatra da je taj broj i veći, jer, kako je navela, neki imaju bojazan da to kažu, ali žele prisustvovati. Naglasila je da imaju predstavnike sa svih fakulteta ovog univerziteta.

Početak protesta je zakazan u 12 sati ispred Doma sindikata, a ukazano je da će se poštovati epidemiološke mjere.