Građanski aktivizam

Sud poništio okolinsku dozvolu izdatu 2017. godine za Tvornicu vapna, na osnovu koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u međuvremenu, izdalo obnovljenu okolinsku dozvolu

“Iako je presuda uslijedila nakon što je obnovljena okolinska dozvola izdata, ovo je još jedna potvrda da naša borba nije uzaludna i ovim se pokazalo da je pravda spora ali dostižna. Mi smo ovu presudu odmah priložili uz tužbu koju smo podnijeli protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog izdavanja obnovljene okolinske dozvole.”, navodi se u, ovim povodom objavljenom, saopštenju za javnost Kreševskog građanskog pokreta, koje, u nastavku, objavljujemo u cjelosti.

Kantonalni sud u Sarajevu je, nakon 4 godine od tužbe građana Kreševa, poništio okolinsku dozvolu za Tvornicu vapna u Kreševu izdatu 2017. godine. U pitanju je okolinska dozvola koja je istekla u februaru ove godine, a koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, i pored toga što je napravljen niz nepravilnosti i nezakonitosti u postupku donošenja te dozvole,  obnovilo na narednih 5 godina.

Kreševski građanski pokret na osnovu ove presude ističe da – okolinska dozvola za Tvornicu vapna u Kreševu nije ni mogla biti izdata odnosno „obnovljena“ jer je poništena prvobitna dozvola na osnovu koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo obnovljenu okolinsku dozvolu.

“Iako je presuda uslijedila nakon što je obnovljena okolinska dozvola izdata, ovo je još jedna potvrda da naša borba nije uzaludna i ovim se pokazalo da je pravda spora ali dostižna. Mi smo ovu presudu odmah priložili uz tužbu koju smo podnijeli protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog izdavanja obnovljene okolinske dozvole. Kako se ne bi ponovila situacija da nova presuda stigne nakon eventualne ponovne nezakonite obnove okolinske dozvole pozivamo nadležni sud da nakon provedenih dokaza donese presudu kojom se poništava okolinska dozvola za Tvornicu vapna u Kreševu”, ističu predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

Podsjećamo, u tužbi protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma je navedeno da je ovo ministarstvo trebalo da odbije zahtjev za izdavanje okolinske dozvole jer firma BFS d.o.o. nije ispoštovala zakonski okvir od 90 dana za podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za rad Tvornice vapne. Osim toga, navodi se da Federalno ministarstvo okoliša i turizma prilikom izdavanja okolinske dozvole nije uvažilo činjenicu da je Federalni inspektor zaštite okoliša izdao rješenje kojim se zabranjuje rad Tvornice vapna jer nisu usklađene upotrebna i okolinska dozvola u segment energenta koji Tvornica koristi. Krajnje, u tužbi je istaknuto da Federalno ministarstvo okoliša i turizma prilikom izdavanja okolinske dozvole nije uključilo peticiju kojom je 500 građana tražilo da se ne izda obnovljena okolinska dozvola zbog dugogodišnjih nezakonitosti u radu te Tvornice.

Mi nećemo odustati – kršenje zakona i uništavanje našeg zdravlja se mora zaustaviti. Ova tvornice vapna je kršila ne samo mjere iz prethodne okolinske dozvole koje bi trebale zaštiti okoliš, već ugrožava i lokalno stanovništvo i genski fond tog područja. Osim toga, nijedan dan nije prestala sa radom čak i u mjesecima kada nije posjedovala okolinsku dozvolu.

Građani u akciji