Komentari i analize

Sve o aferi ‘Respiratori’ u BiH

Premijeru, ministrici, šefu civilne zaštite, te vlasniku poljoprivredne firme sudi se za nabavku u pandemiji, vrijednu 5,4 miliona eura.

Izricanje prvostepene presude u predmetu nabavki kineskih respiratora tokom pandemije Covid-19 očekuje se do početka aprila ove godine. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila Mirna Delalić, advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika firme “F.H. Srebrena malina”.

Pored Hodžića, optužnicom su obuhvaćeni Fadil Novalić, predsjednik Vlade entiteta Federacija BiH, Jelka Milićević, ministrica finansija u ovoj Vladi, te Fahrudin Solak, direktor Civilne zaštite ovog entiteta.

Suđenje za nabavku stotinu respiratora iz Kine, za potrebe zdravstvenog sistema u ovom entitetu u Bosni i Hercegovini, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-19. Plaćeni su oko 5,4 miliona eura.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom “F. H. Srebrena malina”, koja se bavi trgovinom voćem i povrćem. Tužiteljstvo BiH je predmet preuzelo od Kantonalnog tužiteljstva. Optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Neke od tvrdnji Tužiteljstva BiH i njihovih vještaka su da su respiratori namijenjeni korištenju u vozilima hitne pomoći, a ne u invanzivnom liječenju u bolnicama, odnosno da se ne mogu koristiti za liječenje oboljelih od COVID-19.

Odbrana tvrdi da respiratori posjeduju potrebne certifikate. Neke bolnice, poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koristile su kupljene respiratore za liječenje oboljelih od COVID-19. Druge su to odbile.

Tužiteljstvo BiH tvrdi da su Novalić, Solak i Hodžić iskoristili vanredno stanje zbog pandemije korona virusa, te ovlasti koje su imali kako bi uzeli novac iz budžeta.

Fadil Novalić se tereti da je osmislio plan da novcem iz budžeta kupi sredstva i opremu za borbu protiv korona virusa.

Prema optužnici, Novalić se udružio sa Solakom i Hodžićem kako bi “pribavili imovinsku korist”, koju bi optuženi potom podijelili između sebe.

Ministrica finansija Jelka Milićević optužena je da ih nije u tome spriječila.

Novalić i Milićević nisu podnijeli ostavke na funkcije u Vladi FBiH.

Solak je suspendiran, ali nije smijenjen s čela civilne zaštite i prima direktorsku plaću.

Hadžiću i njegovoj firmi “F. H. Srebrena malina” bili su privremeno blokirani računi.

Novalić tvrdi da je Vlada Federacije BiH donijela odluku o finansiranju, a ne on lično. Na suđenju je izjavio da ne zna šta se dalje dešavalo između Solaka i Hodžića, nakon što je Vlada odobrila novac Upravi civilne zaštite.

Solak tvrdi da je ponuda firme “Srebrena malina” bila zanimljiva zbog količine i kratkog roka isporuke. U iskazu je naveo da je tad vladao haos na tržištu.

Hodžić je naveo da je, kad je vidio šta se dešava, dobio ideju da bi mogao pokušati ući u posao s nabavkom zaštitne i druge neophodne opreme. Kontaktirao je Vladu i Civilnu zaštitu Federacije BiH, nekoliko osoba iz više firmi iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, te Kine odakle je na koncu kupio i uvezao respiratore.

Predsjednici stranaka iz kojih dolaze Novalić i Milićević izjavljivali su da je riječ o političkom progonu, kako su to formulirali lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH- Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Iz Tužiteljstva BiH i zapadnih ambasada u BiH ukazivali su na političke pritiske u ovom predmetu, ali je izražavana podrška tužiteljima.

“Sud BiH veoma loše vodi suđenje, što je rezultiralo velikim i neopravdanim kašnjenjima”, navodi se u  izvještaju  EU o BiH iz oktobra 2022.

Suđenje su obilježili odlazak predsjedavajuće sutkinje u penziju i zahtjev novog predsjedavajućeg da bude smijenjen.

Svjedočili su, pored ostalih, najbliži saradnici premijera i ministrice finansija, više uposlenika Vlade, ministarstava, Uprave civilne zaštite FBiH, direktori bolnica, kao i ljekari.

U sudskom predmetu je svjedočila i Sebija Izetbegović, direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Vještaci su, pored ostalog, ocjenjivali kvalitetu kupljenih respiratora.

Od početka suđenja 23. februara 2021. do završetka iznošenja dokaza i iskaza svjedoka 21. januara 2023. proteklo je 698 dana.

Tužiteljstvo će završnu riječ iznijeti 15. februara.

Odbrane Novalića, Solaka i Hodžića iznosit će završne riječi 22. februara, te 1. i 8. marta.

Sud bi prvostepenu presudu trebao izreći u roku od 30 dana, najkasnije 8. aprila.

Na tu presudu će se moći žaliti i Tužiteljstvo i obrane.

Drugostepena presuda pred Žalbenim vijećem Suda BiH, kojom se prva presuda potvrđuje, poništava ili mijenja, u prosjeku bude donesena u roku od godine.

Građani u akciji