Građanski aktivizam u susjedstvu

Tri u jedan: Antiratni protesti u Srbiji

Protestni skup "Stop ratu u Ukrajini" NVO "Žene u crnom" 26.02.2022. u Beogradu (Foto: Miloš Miškov, AA)
Dok ekstremno desničarske organizacije u Srbiji izražavaju otvorenu podršku Rusiji u njenoj agresiji na Ukrajinu, brojne građanske nevladine organizacije u ovoj zemlji organizuju antiratne i proteste solidarnosti sa žrtvama rata u Ukrajini - "Žene u crnom", Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju,... U nastavku dijelovi tri teksta objavljena na portalu Radija Slobodna Evropa. 

‘Žene u crnom’ izrazile solidarnost sa mirovnim pokretima u Rusiji i Ukrajini

Podrška Ukrajini od strane “Žena u crnom”, Beograd, 5. mart 2022.

Aktivistkinje i aktivisti nevladine antiratne organizacije “Žene u crnom” i građani okupili su se 5. marta u centru Beograda u znak solidarnosti sa žrtvama rata u Ukrajini.

Okupljeni su nosili poruke “Stop ratu u Ukrajini”, “Solidarnost sa mirovnim pokretima u Rusiji i Ukrajini”, “Dajte šansu miru”.

Aktivistkinja “Žena u crnom” Staša Zajović rekla je za Radio Slobodna Evropa da će se skupovi solidarnosti nastaviti i pozvala na obustavljanje ruske agresije na Ukrajinu.

“Međunarodna zajednica mora da pojača napore i pritiske na (predsednika Rusije Vladimira) Putina i nadam se da će on odgovarati za zločin protiv mira”, rekla je Zajović.

Ona je dodala i da “Srbija treba jasno da se opredeli protiv ruske agresije”.

Zajović je rekla da ovim skupom “Žene u crnom” izražavaju solidarnost i podršku i sa “ruskim majkama koje ne žele da njihovi sinovi idu u rat”.

Skup su obezbeđivale jake policijske snage, a na istom mestu članovi grupa Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) razvili su plakat i uzvikivali parole podrške Rusiji.

Oni su nosili zastave SSSR-a, kao i slike Josifa Visarionoviča Staljina.

Dok su Žene u crnom protestovale protiv rata u Ukrajini u tišini, članovi NKPJ su uzvikivali “NATO napolje iz Ukrajine”.

Skupovi su protekli bez incidenata.

Podrška iz Beograda građanima Ukrajine, ali i Rusije i Belorusije koji se protive ratu

Učesnici antiratnog skupa u Beogradu drže ukrajinsku zastavu, 6. mart 2022.

Aktivisti nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) i više stotina građana uputili su podršku građanima Ukrajine na antiratnom skupu u centru Beograda 6. marta.

Noseći antiratne transparente oni su pozvali na hitnu obustavu ruske invazije na Ukrajinu.

Na početku skupa jedan od učesnika je spalio pasoš Rusije. Učesnici uzvikuju “Putin nije Rusija” i poruke podrške Ukrajini, a organizovana je i šetnja centralnim beogradskim ulicama.

Kako javlja reporterka RSE, na skupu je takođe razvijena velika zastava Ukrajine.

Podršku Ukrajini su došli da pruže i Rusi koji žive u Beogradu. Među njima je i Marija, koja je za Radio Slobodna Evropa rekla da je zabrinuta.

“Svako jutro se budim i gledam vesti u nadi da će rat prestati, ali ovo se ne završava. U Rusiji ovo čak ne sme da se nazove ratom, a jeste”, rekla je ona.

Na skupu je bio i desno orijentisan Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu, koji uzvikuje parole protiv NATO.

Grupa od nekoliko nepoznatih muškaraca je razvila rusku zastavu i uzvikivala poruke podrške Rusiji, međutim policija je sprečila približavanje skupu.

Ranije je najavljeno da je cilj skupa podrške Ukrajini da se pruži i podrška građanima Rusije i Belorusije, koji se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Skupu je prisustvovao i deo ruske dijaspore u Srbiji. Dan ranije u saopštenju dostavljenom medijima predstavnici ruske dijaspore u Srbiji su naveli da stoje uz Ukrajinu.

“Mi, pripadnici ruske dijaspore u Srbiji stojimo uz Ukrajinu i protiv rata i diktature za koje se zalaže Vladimir Putin”, navedeno je u saopštenju, koje je potpisalo više od dvadeset predstavnika ruske dijaspore u Srbiji.

Skup solidarnosti sa Ukrajinom u Novom Sadu

Novosadski skup solidarnosti, 6. mart 2022.

Više od sto građana okupilo se u nedelju (6. marta) na skupu solidarnosti sa Ukrajinom u Novom Sadu.

Oni su se okupili na poziv nekoliko nevladinih organizacija u tom gradu u Vojvodini i poručili su da je iskazivanje solidarnosti nije samo pitanje humanosti, “već i civilizacijski čin, jer napad na Ukrajinu ujedno je i napad na evropske demokratske vrednosti”.

Okupljeni su nosili zastave Ukrajine, i transparente sa porukama “Ne ratu”, “Stop ruskoj agresiji”, “Smrt fašizmu, sloboda Ukrajini!”.

“Upozoravamo javnost i da neozbiljan i neodgovoran odnos državnih organa Srbije koji i aktuelni trenutak koriste za političke kalkulacije i podilaženje biračkom telu može skupo koštati i naše građane, i kad je u pitanju dalji proces evrointegracija i kad su u pitanju njihove lične slobode i prava. Klackanje između istoka i zapada zapravo je kockanje sa sudbinom društva i toga svi građani Srbije treba da budu svesni”, naveli su iz koalicije nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina”.

U proglasu koji je pročitao novinar Darko Šper, posebno je naglašeno da “ratnohuškačka medijska propaganda i govor mržnje” društvo drži u stalnoj tenziji.

Aktivisti su upozorili da takvi medijski natpisi “ciljano destabilizuju odnose u postjugoslovenskom prostoru, jer daju krila nacionalističkim politčkim akterima u regionu”.

Olivera Radovanović iz nevladine Zelene mreže Vojvodine je istakla da se građani moraju suprotstaviti ratu.

“Nije ovo rat protiv nacista, ovo je rat protiv građana Ukrajine. Dolazim iz porodice koja se borila protiv nacista, sada se napadaju obični građani!”, poručila je ona.

Na skupu je posebno naglašena solidarnost sa ukrajinskom zajednicom u Vojvodini koja broji približno 5.000 pripadnika.

“Naša obaveza je i da im pružimo nedvosmislenu podršku. Jer, to je je Vojvodina”, poručeno je sa skupa koji je održan u blizini spomen biste ukrajinskom pesniku, slikaru i borcu za nezavisnost Ukrajine od Ruske Imperije Tarasu Ševčenku u Novom Sadu.

Miroslav Hočak, potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca je podsetio okupljene da je do sada, prema procenama Ujedinjenih nacija više od milion i po Ukrajinca je napustilo svoju zemlju.

“Pokrenuli smo i humanitarnu akciju u Srbiji, skupljamo hranu i odeću ugroženima. Za ovih nedelju dana je odziv veliki. Zovu nas iz cele Srbije da pitaju kako mogu pomoći”, istakao je on.

“Građansku Vojvodinu” čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturnu komunikaciju.

Pogledaj više

Građani u akciji