Građanski aktivizam Regija i svijet

Turska: Tisuće prosvjedovale protiv izlaska zemlje iz Istanbulske konvencije

Najmanje 300 žena ubijeno je prošle godine u Turskoj.

Tisuće ljudi u četvrtak je u Turskoj prosvjedovalo protiv izlaska njihove države iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma za prevenciju obiteljskog nasilja. Prosvjednici u središtu Istanbula nosili su natpise poput: „Ne odustajemo od Istanbulske konvencije. Za nas to nije gotovo“.

Prosvjedi su održani i obalnom gradu Izmiru, prijestolnici Ankari i drugim gradovima, uvijek uz masovnu prisutnost policije. „Turska je vratila sat 10 godina unazad za ženska prava“, rekla je glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard, prozvavši tursku odluku “bezobzirnom i opasnom porukom” jer bi zlostavljači mogli izbjeći kaznu.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price u četvrtak je rekao kako je povlačenje Turske iz konvencije „duboko razočaravajuće“. Predsjednik Tayyip Erdogan najavio je povlačenje Turske iz konvencije u ožujku, a ta je odluka na snagu stupila u četvrtak.

Erdogan: ‘Borba Turske protiv nasilja nad ženama se ne završava’

Tursko vodstvo je napuštanje tog dokumenta objasnilo tvrdnjom da su ga oteli oni koji žele „normalizirati homoseksualnost“. Erdogan je u obraćanju u četvrtak rekao kako neki u Turskoj žele pogrešno predstaviti tu odluku kao „korak unazad za državu“. „Naša borba protiv nasilja nad ženama nije počela s Istanbulskom konvencijom, niti će se završiti našim povlačenjem“.

Turski čelnik smatra kako država već ima učinkovite zakone protiv nasilja, pa je najavio i „akcijski plan“ o širenju svijesti društva o obiteljskom nasilju. Istanbulsku konvenciju 2011. je stvorilo Vijeće Europe, a njome se želi stvoriti pravni okvir na razini kontinenta za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

U Turskoj je taj problem i dalje raširen. Najmanje 300 žena ubijeno je prošle godine u Turskoj, tvrdi njemačka organizacija Wir Werden Frauenmorde Stoppen (Zaustavit ćemo ubojstva žena). Istanbulsku konvenciju dosad je prihvatilo 35 država, a još 11 ih nije ratificiralo, stoji na stranicama Vijeća Europe. U Hrvatskoj je ona stupila na snagu 1. listopada 2018. godine.