U fokusu

Tužilaštvo završilo podizanje optužnica za izborne prevare u Doboju – počela suđenje optuženima

OJT Doboj je završilo svoj posao kada je u pitanju podizanje optužnica u predmetu poništenih lokalnih izbora u Doboju iz novembra 2020. godine.

Okružno javno tužilaštvo Doboj je za proteklih godinu dana za krivično djelo “Izborna prevara”, u vezi sa održanim lokalnim izborima u Doboju  15.11.2020. godine,  podiglo ukupno 66 optužnica protiv 310 lica. Nadležni Osnovni  sud u Doboju  potvrdio je do sada 63 optužnice protiv ukupno 295 lica, dok tri optužnice još nisu  potvrđene od nadležnog suda.

Dodatno je OJT još u vezi tih lokalnih izbora u Doboju podiglo sedam optužnica protiv osam lica za krivično djelo “Neovlašteno koririštenje ličnih podataka” i četiri optužnice protiv četiri lica za krivično djelo “Falsifikovanje isprave”.

“Po potvrđenim optužnicama do sada je nadležni sud donio osuđujuće presude u šest predmeta, dvije presude su sa uslovnim osudama za “Izbornu prevaru”. Donešene su i tri presude sa novčanim kaznama za “Neovlašteno korištenje ličnih podataka i u jednoj presudi za “Falsifikovanje isprave” izrečena je uslovna osuda i novčana kazna” – informacije su OJT Doboj dostavljene portalu “Antikorupcija.info”.

OJT Doboj je završilo svoj posao kada je u pitanju podizanje optužnica u predmetu poništenih lokalnih izbora u Doboju iz novembra 2020. godine. Njih je poništila Centralna izborna komisija, na 89 od ukupno 106 redovnih biračkih mjesta u ovoj izbornoj jedinici. Iz dostavljenih podataka OJT Doboj vidljivo je da Tužilaštvo nije nakon sprovedene istrage pronašlo osnov za optuživanje članova Biračkih odbora na ukupno 23 biračka mjesta, na kojima je poništilo izbore. Međutim, prema informacijama i dokumentima u posjedu portala “Antikorupcija.info”, članove ni tih biračkih odbora neće zaobići kažnjavanje. Naime, CIK već dostavlja odluke o kažnjavanju po njihovoj sprovedenoj istrazi za one koji nisu obuhvaćeni optužnicama OJT Doboj, pa su po njima predsjednici biračkih odbora kažnjeni sa 800 KM novčane kazne, a članovi po 600 KM. Svi oni imaju i zabranu učestvovanja u izbornom procesu četiri godine po pravosnažnosti odluka.

Međutim, informacije su i da su da novčano kažnjeni članovi biračkih odbora, vrlo vjerovatno, neće plaćati te kazne iz svog džepa i da od organizatora izbornih prevara, za koje su pod okriljem formalno kandidovanih političkih subjekata u Doboju 15.11.2020. godine vršili izborne malverzacije stvarnih političkih subjekata koji su pretendovali za dobijanje mandata u Skupštini grada i za Gradonačelčnika Doboja, imaju garancije da će oni platiti kaznu.

Indikativno je da politički subjekti, kao i nezavisni kandidati ispred kojih su imenovani članovi biračkih odbora u novembru 2020. godine, a ni na ponovljenim u februaru 2021. godine nisu dobili gotovo niti jedan glas nakon prebrojavanja glasova, odnosno da su ili fiktivni ili su se kandidovali za izbore u ovoj izbornoj jedini samo zbog prodaje mjesta u biračkim izborima. Oni, kao ni nalogodavci izbornih prevara, nisu obuhvaćeni optužnicama OJT Doboj, niti odlukama CIK-a.

Inače, prve optužnice Tužilaštvo u Doboju objelodanilo je 20.04.2022. godine, a neposredno prije toga 15.04.2022. u Doboju su od strane udruženja “Pravda za Doboj” bliskog vladajućem SNSD-u, organizovani protesti zbog pokrenutih postupaka protiv dobojskih članova biračkih odbora. Protestanti su uz sirene i sa transparentima prodefilovali gradskim ulicama i zaustavili se ispred OJT Doboj, gdje su iznijeli svoje protivljenje “proganjanju članova biračkih odbora”.

Upravo su protiv tih najbučnijih protestanata u narednih godinu dana podizane optužnice sa precizno navođenih detaljima na koji način su kao članovi biračkih odbora dopisivali glasove svojim kandidatima, glasali za umrla lica u biračkim spiskovima i na drugi način pokušali da prekroje izbornu volju građana i obezbijede ubjedljivu podršku svojim favoritima.

U tome ih je onemogućio CIK, a na ponovljenim izborima 21.02.2021. godine neki od tih protežiranih kandidata su imali manje od 15 do 17 hiljada glasova nego na poništenim izborima dva mjeseca ranije.

Građani u akciji