Vijesti

Udruženje “DON” upozorava da se prevare lakovjernih građana dešavaju i zbog nedovoljne zaštite računa u bankama

Iz Policijske uprave Doboj građanima skreću pažnju da više informacija o prevarama putem internet mogu dobiti na internet stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, posredstvom koje mogu i da prijave ovakve ili slične prevare.

U poslednje vrijeme na području Republike Srpske bilježi se veći broj prevara u kojima bez novca na računama ostaju lakovjerni građani, a tome zasigurno doprinosi i nedovoljni sistem zaštite od strane banaka.

Konkretno po ovom pitanju oglasili su se danas (25.1.2023.) iz Policijske uprave Doboj, informacijama da njihovi policijski službenici preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju identifikovanja lica koja su u prethodnih nekoliko dana na štetu dva lica sa područja grada Doboja i opštine Brod izvršila krivična djela „Prevara“.

“Nepoznato lice ili više njih je vršilo prevaru na način da je putem internet stranice za kupovinu i potražnju novih i polovnih stvari  kontaktiralo oštećena lica, te nakon što  se međusobno dogovore oko kupovine, putem mobilne aplikacije „WhatsApp” im je dostavilo link sa  lažnim logom „BH pošta“ i potom zatražilo da popune navodnu aplikaciju, a nakon što su oštećeni unijeli svoje podatke kao i podatke sa tekućeg računa, sa njihovih računa je skinut sav novac” – navode u informaciji iz PU Doboj.

Građane su posavjetovali da je prevare moguće prepoznati po tome što se “kupci” javljaju izvan platformi stranica za kupoprodaju, putem mobilnih aplikacija „Viber” i „WhatsApp”, a tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni i nikada se ne javljaju na pozive pod izgovorom da su zauzeti poslom, niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla.

PU Doboj je apelovala na građane da prilikom kupovine preko interneta ne nasjedaju na ovakve vidove prevara te da, u slučaju da  putem internet stranica za kupoprodaju stupe u kontakt sa ovakvim licima, ne šalju svoje lične i bankovne  podatke i da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Navode i da više informacija građani mogu dobiti na internet stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, posredstvom koje građani mogu da prijave ovakve ili slične prevare.

Na ovu temu oglasili su se i iz Udruženja za zaštitu potrošača “DON”, čiji izvršni direktor Murisa Marić kaže da će se ozbiljnije uključiti u ovaj problem sa kojima se susreću građani.

“Putem svojih kanala komunikacije sa građanima, odnosno potrošačima, savjetovaćemo kako da se što efikasnije zaštite od prevaranata. Imamo razgranatu mrežu naših članica u cijeloj RS, pa ćemo se posvetiti ovom problemu” – kaže za portal Antikorupcija.info Murisa Marić.

Iako se u informacijama MUP ne pominje problem lakog pristupa do sredstava na računima klijenata u bankama, zasigurno je i u ovom slučaju to jedan od faktora da prevarati uspiju u svojim namjerama, navode iz “DON”-a.

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije