Vijesti

Udruženje poslodavaca KS i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom dogovorili saradnju u borbi protiv korupcije

5.5. u Sarajevu.

Na sastanku predstavnika Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS razgovarano je o problemima vezanim za sve izraženijoj korupciji koja nagriza temelje našeg društva i ugrožava poslovanje velikog broja privrednih subjekata.

Predstavnici Udruženja poslodavaca ukazali su na značaj formiranja Ureda, kojem daju punu podršku u borbi protiv korupcije.

Izrazili su uvjerenje da Ured neće postati još jedan administrativni i otuđeni birokratski aparat, te iskazali očekivanja da će Ured ostati nezavisno stručno tijelo sa tačno definiranim djelokrugom djelovanja.

Također su istakli da je korupcija prisutna u svim sferama djelovanja, a posebno su istaknuli njenu prisutnost: u postupku izdavanja građevinskih dozvola za gradnju poslovnih i drugih objekata, kao i izdavanje upotrebne dozvole, u provođenju tendera za dodjelu javnih i drugih radova u nadležnosti općina, kantona i Federacije BiH, u procesima prijema u radnih odnos u državnoj službi i javnom sektoru, te u provođenju inspekcijskog nadzora.

„Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom pozdravlja nastojanje Udruženja poslodavaca KS da se aktivno uključi u borbu protiv korupcije, te iz tog razloga predlažem da se njegovi predstavnici delegiraju i uključe u proces izrade Strategije za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, kao i da se aktivno uključe u proces izrade antikoruptivnih zakona“, rekao je šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić, ovom prilikom.

Svi učesnici sastanka su se složili da je ovo početak značajnije saradnje ovog udruženja sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Naglasili su i kako se u borbu protiv korupcije moraju aktivno uključiti, do sada nepravedno zapostavljeni, članovi poslovne zajednic

Partneri u borbi protiv korupcije