NGG "Sačuvajmo rijeke Foče" i UG "Bjelava" - Inicijativa protiv izgradnje MHE u opštini Foča

UG „Bjelava“ obilježava godinu dana borbe protiv mini hidroelektrana u Foči

U četvrtak, 18.03., udruženje građana „Bjelava“, koje nosi naziv po istoimenoj rijeci za čiju se zaštitu bore, obilježava godišnjicu borbe građana Foče protiv nelegalnih radova na izgradnji mini hidroelektrana na Bjelavi.

„Prošlo je 365 dana naše borbe protiv neregularnosti, nezakonitosti, propusta i grešaka prilikom izgradnje MHE na Bjelavi. Naša borba i dalje traje i trajaće sve dok se ne zaštite građani Foče i ne zaustavi nedozvoljena izgradnja MHE na rijeci Bjelavi.“, izjavili su, u najavi sutrašnjeg događaja, iz ovog udruženja.

Ovim povodom Udruženje organizuju Izložbu karikatura pod nazivom „Mini hidroelektrane – maksi razaranja“, dobijenim na međunarodnom konkursu u organizaciji udruženja „Čuvari Šare“ i premijerno predstavljenim u beogradskoj Galeriji O3one.

Preko brana, kroz cijevi, pored bagera i zlih investitora, kap po kap… neki su od motiva karikatura.

“Očekujemo da se zaprepastite, gorko nasmijete, možda u sebi i tiho opsujete. Možda i reagujete. Kako? To samo vi znate ili ćete saznati poslije izložbe! Pozivamo Vas da nam se pridružite 18.03.2021 u 18:00 u galeriji Centra za kulturu i informisanje u Foči i da na taj način pružite podršku svima koji se bore da sačuvaju rijeke Foče i zabrane izgradnju mHE na Bjelavi!”, kažu, u pozivu na ovaj događaj, iz udruženja “Bjelava”, dodajući:

“Ulaznica vam ne treba, dovoljno je što ste se rodili, doselili ili samo posjetili grad na 17 rijeka”.

1. nagrada na konkursu (dijeljena)
Vladan Nikolić, Srbija

Na izložbu su pozvani i predstavnici vlasti, koja se u prethodnom periodu, blago rečeno, nema čime pohvaliti u ovom kontekstu. No, nadati se da novoizabrana lokalna vlast neće uspostaviti kontinuitet sa prilično sramnim ponašanjem svojih prethodnika. Koji ne samo da su pogodovali investitoru i da su odbijali raditi svoj posao i zaštititi prirodna bogatstva opštine i interese građana, nego su opstruirali i razgovor o ovoj temi na Skupštini, onemogućivši čak i održavanje sjednice na kojoj je to bila jedna od tačaka dnevnog reda.

Inače, događaj će biti emitovan live putem telefona na facebook stranici Udruženja.

Pogledaj više

Građani u akciji

Partneri u borbi protiv korupcije